Prilozi posjetitelja

Pošast današnjeg vakta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Smatram da smo svi danas u prilici saznati i naučiti većinu islamskih propisa, ali su često potrebni napori i savladavanje samoga sebe (više nego šejtana) da bi se oni primjenili. Ovo posebno dolazi do izražaja kada smo neke pogrešne stvari prakticirali od samog djetinjstva i onda saznali za neki propis koji bi trebali primjeniti. Svjesna da sve što nam je Allah propisao i odredio, naredio ili zabranio ima veliku mudrost, koja u svoj svojoj suštini ima za posljedicu postizanje fizičkog i(li) mentalnog zdravlja, uhvatila sam se u koštac sa samom sobom u pokušaju savladavanja poroka zvani muzika.

Iako sam bila pokrivena tada već nekih par godina, ostale su neke, volim ih nazvati džahilijetske navike. Trudila sam da svoj hidžab dostojanstveno iznesem i kroz izgled i kroz svoje postupke. Kada bih čula za neki propis kao što je npr. zabrana upotrebe mirisa ili šminke pred nedozvoljenim (koje nisu mahremi ženi) osobama ili zabrana oponašanja muškaraca svojim izgledom (u što spada i nošenje hlača), zaista sam pokušavala da to u što skorije vrijeme i praktično provedem, hvala Uzvišenom na uputi. Jedan propis koji me kopkao jeste i slušanje muzike.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “U mom ummetu biće ljudi koji će dozvoljavati blud, svilu, alkohol i me’azif – muzičke instrumente…” (Sahihul-Buhari, br.5268.; Sahih Ibnu Hibban, br.6754.) Dugo vremena sam bila mišljenja: ” Pa to je ipak samo muzika, šta ima loše u tome da se opusti insan na par minuta…pa tekstovi su tako divni, pozivaju na dobre stvari (khm tek sada razumijem čemu su zapravo pozivali),…, pa svi to rade..” Bila je to uglavnom ili elitna muzika poznatih naših pjesnika i pjevača, inspirirana “dubokoumnim” (čitaj: plitkoumnim!!!) temama ili pak ilahije sa nemalim primjesama muzičkih instrumenata. Da Allah oprosti..

Ipak to moje nepoštivanje neke odredbe nije mi pričinjavalo zadovoljstvo, čak šaviše osjećala sam neku tjeskobu. “Grijeh je ono što te peče i ne da ti mira u duši, a što bi ti želio da sakriješ od svijeta” hadis. Znala sam da ako mi je nešto naređeno ili zabranjeno, da to nije bezazleno, da u tome leži velika mudrost i veliki hajr za nas, razumjeli mi to u tom trenutku ili ne. Tako da sam pravila neke korake u pokušajima prestanka slušanja muzike i ne znajući zašto to u biti činim. Pročitala sam negdje također jako finu rečenicu: “u jednom srcu ne mogu biti i Kur’an i muzika”. Iskreno, tada mi ni ona nije u potpunosti bila jasna, ali neka..Bitan je trud i zalaganje..

I zaista nekada kasnije sam se uvjerila da jedno srce istovremeno ne mogu nastanjivati Allahov govor i šejtanska muzika. Jedne prilike pred samo spavanje, držeći u rukama telefon, naumpadoše mi neki stihovi, koje brzo utipkah na telefon i otvorih da pročitam nastavak. I znate kako to ide..jedan stih, pa drugi, pa druga pjesma, pa treća ljubavna, pa šesta pačenička i tako uhvatih samu sebe da se osjećam kao triput udavana i razvedena i ostavljena i polomljena i šta već ne..,a u realnom životu nisam bila nijedno od toga, elhamdulillah. Tada sam shvatila mentalne uticaje muzike i posljedice koje ona ostavlja na srce. Depresija je samo jedan od njih. Ta spoznaja je bila Allahova blagodat prema meni. Elhamdulillah. A ja bih voljela da mogu svakome prenjeti utiske zadovoljsta i spokoja o tišini koja miluje kada muzika u srcu utihne.

Molim Uzvišenog Allaha da svima pomogne u ostavljanju ovog i svakog drugog poroka. Allah vas volio i čuvao.

Napomene (lično provjerene) koje vam uz garanciju i s ljubavlju pišem, uz nadu da će se makar jedan insan okoristiti od njih.

Kada pred sobom imaš neki grijeh koji želiš ostaviti:

1. Priznaj sebi da je to zaista grijeh, bez samolaganja
“To što pijem, pušim ili gledam/slušam nedozvoljene stvari jeste ogavan grijeh koji su mi zabranili Allah i Njegov poslanik i to što ga neka tamo fina sestra ili brat isto rade, me ne zanima (osim u smislu da im pomognem da se toga okane). Svako će u svoju mračnu kuću leći i svako će za svoje odgovarati.

2. Dovite i dovite i puno dovite Uzvišenom da vas pomogne u ostavljanju grijehu neposustajući i ne gubeći nadu u Allahovu milost.
” Milostvi i Samilosni Allahu, ti Koji pomažeš svoje robove i Ti koji primaš pokajanje, Ti znaš koliko sam ja slab(a) i Ti znaš da posustajem u ovome i da iznova padam ovaj ispit, ali Te molim da me osnažiš i pomogneš, jer Ti si dovoljan robu svome”

3. Izbjegavajte taj grijeh i sve i najmanje sitnice koje bi njemu mogle odvesti.

4. Zaokupirajte sebe i svoje misli korisnim stvarima.

5. Trudite se čak i ako niste spoznali mudrost nekog propisa. Strpljivo čekajte, olakšanje će doći.

A i to što razmišljate o ostavljanju grijeha je Allahova milost prema vama i znak da vas On, Uzvišeni voli i želi da vas vidi kao praktičara Njegovog, nedvojbenog zakona.

B. Z.
______________________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com / ili  putem naše FB stranice
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta