Tekstovi

Šta poslije ramazana?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Napuštamo mubarek mjesec ramazan, njegove lijepe dane i njegove posebne noći. Napuštamo mjesec Kur’ana, strpljivosti, milosti, oprosta i slobode od džehennemske vatre…

Jesmo li se borili protiv svojeg nefsa i strasti i pobijedili ih, ili su nas sustigli naši običaji i slijepa imitacija? Da li smo svoje postupke činili na način koji ispunjava uvjete za primanje milosti, oprosta i oslobađanja od vatre? Mnoga pitanja i brojne misli dolaze u srce iskrenog muslimana, koji pita sam sebe i odgovara s istinom.

Šta smo dobili od ramazana?

Ramazan je škola imana (vjere) i ‘stanica za punjenje duhovnih baterija’ – za opskrbu za ostatak godine…Jer kada će se čovjek poučiti i promijeniti na bolje ako ne u mjesecu ramazanu? Plemeniti mjesec je istinska škola transformacije u kojoj mijenjamo svoje postupke, navike i manire koji su u suprotnosti sa Allahovim Zakonom.

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni.“ (Er-Ra`d, 11.)

Ako si od onih koji su imali koristi od ramazana, istinski postili mjesec, klanjali iskrene molitve u njemu i borili se protiv svoje duše, tada slavi i zahvaljuj Allahu, i moli Ga za postojanost na tome sve dok si živ/a. Ne budi kao onaj ko je sašio košulju pa je uništio…Ovo je stanje onoga ko se nakon ramazana vrati griješenju i nedjelu i napusti pokornost i dobra djela. Dakle, nakon što je dobio blagodat pokornosti i uživanja u komunikaciji sa Allahom vratio se u plamen grijeha i loših postupaka. Nedostatak predanosti islamu nakon ramazana manifestira se na mnogo načina.

Muškarci ostavljaju namaz u džematu, tako da odlaze u džamiju samo na poneku džummu. Povratak na zabavu, zabranjene filmove, itd. Ovo nije zahvalnost za blagoslove, to je odsustvo zahvalnosti.

Od znakova da su nečija djela prihvaćena je da je on ili ona napredovao u svojoj pokornosti Allahu. Dakle, ako je rob istinski zahvalan svome Gospodaru, vidjet ćete da je upućen na veću poslušnost i udaljen od grijeha. Zahvalnost je ostavljanje grijeha.

Musliman mora neprekidno biti u stanju pokornosti Allahu, da ne budu od onih koji obožavaju Allaha samo tokom jednog mjeseca ili samo na jednom mjestu. Umjesto toga, vjernik zna da je Gospodar ramazana također Gospodar ostalih mjeseci, i da je On Gospodar svih vremena i mjesta. Uzvišeni Allah je rekao: Ti idi Pravim putem, kao što ti je naređeno, i nek tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite.“ (Hud, 112.)

Ako je ramazanski post prestao, ostaje dobrovoljni post, kao što je post šest dana u ševvalu, ponedjeljkom i četvrtkom, tri dana u sredini mjeseca, dani Ašure i Arefata i drugi. Ako je noćno stajanje u ramazanu prestalo, ostaje dobrovoljni noćni namaz kroz cijelu godinu. Učenje Kur’ana i razmišljanje o njemu nije samo za ramazan, nego za sva vremena…

Ispravni su postupci za sva vremena i sva mjesta, zato se trudi – o moj brate i sestro – i čuvaj se nemara. Budi postojan i čestit prema Allahovoj vjeri u svakom trenutku. Molimo Uzvišenog Allaha da primi naš post, naše namaze i druge dobre radnje, da naše stanje nakon ramazana bude bolje, da se stanje našeg ummeta popravi i da se istinski obratimo našem Gospodaru…Amin.

Izvor: www.islaam.com s malim izmjenama.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta