Tekstovi

Poštivanje istine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Veličina osobe, leži u veličini onoga u što vjeruje, za što je spreman žrtvovati se i što brani. Naša prava vjera, kojoj ponosno pripadamo, potiče nas da volimo i poštujemo istinu i prihvatimo je onakvu kakva jest, bez ikakvog poliranja ili iskrivljavanja. Zaista, jedno od Imena Uzvišenog Allaha je El-Haqq (Istina), naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je poslan sa istinom, a nebesa i zemlja su stvoreni i utvrđeni na istini.

Provjera autentičnosti informacija koje čujemo ili pročitamo prvi je korak koji trebamo poduzeti kako bismo odredili svoj stav prema njima i započeli svoj put u podržavanju i obrani istine.

U današnje vrijeme čujemo puno vijesti koje kruže i čitamo mnogo sadržaja na internetu, a primjećujemo i sami da je velik dio takvog sadržaja nepoznatog podrijetla, neki od njegovih pisaca koriste pseudonime, a mnoge informacije su lažne i mediji na taj način mogu manipulirati ljudima.

Sve ovo nas tjera da ne srljamo s vjerovanjem u sve što čujemo i da požurimo da to prenesemo i objavimo kako ne bismo postali saučesnici u puštanju lažnih i neutemeljenih vijesti, a znate šta Allah, dž.š., kaže za to:

O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.“ (El-Hudžurat, 6.)

To znači sljedeće:

1- Istrenirajte se da ne vjerujete svemu što čujete, počnite preispitivati ​​autentičnost informacija koje dopiru do vas i prosudite sami. Istrenirajte se i sami da manje prenosite ono što čujete, jer Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Čovjeku je dovoljno laži da prenese sve što čuje.”

2- Uvijek tražite izvor informacija koje čujete, pokušajte identificirati ljude koji ih prenose i provjerite njihovu vjerodostojnost i pouzdanost.

3- Autentičnost onoga što gledate često je veća i jača od autentičnosti onoga što čujete. Također, što je duži lanac kazivača i prenositelja informacija, veća je mogućnost pogreške i nesporazuma.

4- Bezbrojna iskustva i incidenti dokazuju da je usmeni prijenos manje točan jer pripovjedači dodaju usmeno prenesene poruke prema vlastitom razumijevanju, raspoloženju i osobnim hirovima. Stoga ne prihvaćajte 100% sve što čujete i vidite i ne vjerujte svim pojedinostima.

5- Kad god informacija zvuči čudno i nepoznato, trebali bismo stati i dodatno je istražiti jer je većina takvih informacija često netočna ili pretjerana.

6- Točna veličina stvari i opseg u kojem je istinita ili lažna može se znati tek nakon što ona završi, kako netko ne bi izvukao iz konteksta i stoga, trebate pričekati prije nego što donesete prosudbu dok govornik ne završi svoju izjavu.

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta