Odgovori

Pranje kose poslije bračnog odnosa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Postoji li olakšica kod kupanja (nakon spolnog odnosa), tačnije pranja kose, odnosno može li potiranje (mesh) po glavi zamijeniti pranje kose? Naime, imam jaku upalu uha koja se pogorša svakim pranjem kose, stoga me zanima da li mogu koristiti neku olakšicu dok u potpunosti ne izliječim upalu?

Odgovor: Na samom početku treba spomenuti da je odstranjivanje pravne nečistoće (džunupluka) uvjet za ispravnost namaza, i svaki musliman tome treba posvetiti veliku pažnju. U normalnim uvjetima, da bi kupanje bilo validno, treba se prilikom gusula pokvasiti vodom cijelo tijelo, kao što je potvrđeno vjerodostojnim hadisima Allahovog Poslanika.

U pogledu olakšica prilikom kupanja islamski učenjaci spominju dvije stvari:

1-    Ženi je dozvoljeno da prilikom kupanja od džunupluka ne raspliće pletenice (kod žena koje kosu pletu u pletenice), već je dovoljno da vodom skvasi glavu toliko da voda dopre do tjemena, tj. korijena kose.

2-    Ako spomenuta olakšica ne bi bila dovoljna, iz razloga da se žena zaista boji da će joj kupanje pogoršati već postojeću bolest ili usporiti njeno ozdravljenje, a to treba da bude potvrđeno od strane povjerljivog i prije svega kompetentnog liječnika – liječnice, tada će žena prilikom kupanja potrati po kosi mokrom rukom, zatim će uzeti tejemmum, a zatim će saprati vodom ostali dio tijela (ovo je stav uvaženog šejha Bin Baza).  Spomenuti redoslijed nije obavezan, već je obaveza da se urade sve tri spomenute stvari bilo kojim redoslijedom.

Izvor (osnove) fetve:

Arapski: http://islam-qa.com/ar/ref/129496/غسل%20رأسها

Engleski: http://islam-qa.com/en/ref/129496/غسل%20رأسها

Odgovorio: mr. Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta