Za sestre

Predbračne – haram veze negativno utječu na mentalno zdravlje djevojaka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nova studija otkrila je da problemi i raskid romantičnih veza utječu veoma snažno na adolescentice, te ostavljaju velike negativne posljedice na njihovo mentalno zdravlje. “Otkrili smo da rizik od obolijevanja od teških oblika depresije, misli o samoubistvu i pokušaja samoubistva, raste s porastom problema u predbračnim vezama. Ukoliko sve ne ide onako kako su zamislile, djevojčice mogu patiti od velikih mentalnih problema”, ističe autor studije Brian Soler, asistent sociogije iz Robert Wood Johnson Foundation Centra pri Univerzitetu New Mexico. Studija nazvana: “Caught in a Bad Romance: Adolescent Romantic Relationships and Mental Health / Uhvaćeni u lošoj vezi: Adolescentske romantične veze i mentalno zdravlje”, objavljena je u posljednjem Žurnalu zdravlja i društvenog ponašanja (Journal of Health and Social Behavior).

Korišteni su podaci više od 5.300 srednjoškolaca iz SAD-a, a potom su ispitivane posljedice koje na njihovo mentalno zdravlje ostavljaju romantične veze. Soller je mjerio neautentičnost veze tako što je poredio način na koji adolescenti pričaju o svom idealnom obliku veze s načinom na koji se odigrava njihova posljednja romantična veza.

“U početnom intervjuu, istraživači su adolescentima ponudili veliki broj karti na kojima su opisani događaji koji se obično dešavaju unutar predbračnih veza, poput držanja za ruke, ljubljenja i intimnih odnosa”, kaže Soller. Ispitanici su zadržali karte koje opisuju neke radnje koje planiraju u svojoj idealnoj vezi, a potom su odredili redoslijed dešavanja tih događaja. Nakon godinu dana, ponovili su vježbu, ali ovaj put naveli su stvari koje su se desile u stvarnosti. Tokom oba razgovora, istraživači su učesnike pitali o njihovom mentalnom zdravlju.

Zašto problemi u vezama tako snažno utječu na djevojke?

“Romantične veze su veoma važan dio identiteta jedne djevojke i zato su snažno povezane s načinima kako se ona osjeća i šta misli o sebi, dobro ili loše. Kao rezultat toga, veze koje ne ispune očekivanja djevojke, veoma štetno djeluju na njeno emocionalno zdravlje”, kaže Soller.

Po pitanju implikacija ove studije, istraživači poručuju roditeljima, edukatorima i odgovornima za obrazovnu politiku da bi trebali iznaći načine kako pomoći izgradnju ličnosti djevojčica, da ne bi bile u tolikoj mjeri zavisne od romantičnih veza. “Djevojkama je potrebno pomoći da svoj identitet vežu za neke druge stvari, mimo romantičnih veza. To bi moglo poboljšati njihovo mentalno zdravlje i umanjiti negativne posljedice problematičnih veza”, rekao je Soller.

(Izvor: American Sociological Association – ASA)

el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta