Odgovori

Prešla na islam i počela klanjati

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Es-Selamu alejkum! Moram prvo da vas pohvalim na ovom predivnom sajtu. Ja sam pre 4 meseca prešla u Islam i ima dosta reči i izraza koji su mi nepoznati. Neke od njih sam uspela da odgonetnem a neke ne. Pa bih vas zamolila ako možete da mi pomognete. Neke od reči koje ne razumem su zikr, sihr, dova, ezan, ikamet, jacija, džemat…Ima ih još ne mogu baš sad svih da se setim.

Interesuje me kako Allah gleda na nas nove u Islamu kad je molitva ili namaz u pitanju? Ili da budem još preciznija, ja nisam odrasla u islamskoj porodici i klanjanje pet puta na dan je za mene nešto novo. Počela sam klanjati pre nekoliko dana ali nažalost jedan dan sam preskočila. Nisam klanjala! Zaboravim! Nisam navikla da gledam na sat i mislim je li vreme za klanjenje ili ne. Duboko u srcu mi je zao sto sam propustila taj jedan dan. Da li Allah na ovo gleda kao haram ili mi oprašta jer se trudim da se naviknem na novi raspored u životu? Hvala vam unapred!

Odgovor: Ve alejkumus-selam! Poštovana sestro, Jako si nas obradovala svojim javljanjem. Drago nam je da nas je Uzvišeni Allah počastio sa još jednom sestrom- tj. tobom. Jako je bitno da zapamtite jedno pravilo u islamu nakon kojeg nećete, ako Allah da, imati problema, a to pravilo glasi: Izvor islama je Kur’an i Sunnet- tj. praksa Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.w.s. a običaji jednog naroda se mogu praktikovati ukoliko se ne kose sa islamom, i nema bosanski, turski islam… već ima samo islam koji se bazira na Kur’anu i Sunnetu.

Što se tiče riječi koje su ti manje jasne:

zikr: sjećanje na Allaha, spominjanje Allaha, veličanje Allaha, učenje molitvi i izgovaranje riječi veličanja Uzvišenog Allaha na način kako je to činio Muhammed, a.s.
sihr: vračke, stupanje u savez sa demonom,
dova: molitva,
ezan: oglašavanje molitve. Kada jedan od muslimana glasno i milozvučno izgovara riječi kojima poziva narod da je nastupilo vrijeme molitve,
ikamet: to je pozivanje na molitvu one muslimane koji su u džamiji da započnu sa propisanom molitvom. Ezanom se pozivaju svi a ikametom oni koji su se odazvali na ezan.
jacija: to je turska riječ koja označava kasnu noćnu molitvu. Na arapskom jeziku to se kaže: iša.
džemat: to je zajednica a posebno se spominje u molitvi, kada muslimani obavljaju propisanu molitvu zajednički (u džematu) gdje postave onog ko ih predvodi u molitvi kao predvodnika a ostali se muslimani poredaju u redove.

Ukoliko ne namjerno prespavaš namaz ili ga zaboraviš onda ga trebaš klanjati kad se sjetiš jer je Poslanik, sallallahu alkejhi ve sellem, rekao: “Ko prespava namaz ili ga zaboravi neka ga klanja onda kada se sjeti!” (Muslim, br. 684.) Navij sebi alarm na mobitelu ili instaliraj sebi podsjetnik za namaze na mobitel (možeš to skinuti na slijedećem linku: za pc: http://www.islamicfinder.org/athanDownload.php za mob: http://www.islamicfinder.org/mobile/index.php)

Naklanjaj te molitve koje si propustila iz zaborava i pokaj se Allahu i smatramo da nećeš biti griješna jer nisi znala propis jer si još nova u islamu. Teba da se navikavaš da živiš kao muslimanka i da se udaljavaš svakog vida griješenja. Moli Allaha da ti pomogne. Sad ti je bitno da učiš o islamu i da što više islam praktikuješ i da druge na mudar način u islam pozivaš.

U islamu se ne toleriše ostavljanje obaveznih namaza, osim uz ova dva opravdanja koja sam ti spomenuo. Znaj da ima onih koji sebe nazivaju muslimanima a ne klanjaju, to oni o sebi tako misle, a po islamu, oni su se ostavili vjere. Zato, trudi se i nastoj da ne propustiš ni jedan namaz. Trebala bi da se družiš sa muslimankama koje praktikuju islam, a ne one koje se svakako oblače i svašta rade a nose muslimanska imena, ime neće nikog uvesti u džennet tj. Raj. Može se neko zvati Muhammed ili Mustafa a da uđe u džehennem tj. Pakao.

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta