Pokajnici

Priča iz Mostara (Miroslavov prelazak na Islam)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jučer nakon ikindije namaza jedan stalni džematlija mi reče da me neko treba u dvorištu džamije. Obično ljudi traže efendiju radi materijalne pomoći, određenih problema, izgubljenih ili zaboravljenih stvari u abdesthani ili džamiji i slično. Međutim ovo je bilo nešto sasvim drugo, sa čim sam se prvi put u životu susreo, što me je ostavilo na trenutak bez teksta. Izađem, upitam kako mogu biti na usluzi? Ispred mene momak, visok, lijepog držanja, pun samopouzdanja i direktnosti, bez ikakvog oklijevanja i uvoda reče: “Hodža, ja hoću da postanem musliman!” Zatečen i zbunjen izustim: “Allahu ekber”. Sjednemo jedan pored drugoga ispred džamije. Pitam ga kako se zove, veli Miroslav…

Dobro nam došao Miroslave. Kako to da želiš postati musliman? Kaže: ja sam kršćanin, kršten sam, primio sam krizmu, ali želim postati musliman jer sam shvatio da je to istina, a pored toga sanjao sam da sam u ovoj džamiji, pred hodžom, u prisustvu braće muslimanima primio islam! Jesi li bio ikada prije u ovoj džamiji, pitam? Nisam, veli. Prelijep san i ukaz, Bog ti sigurno želi dobro i za tebe ima dobar plan, rekoh. Ponovio je za mnom riječi šehadeta, čestitao sam mu primanje Islama uz najljepše dove i želje. Pričali smo duže, upoznao sam ga sa temeljima vjere, klimao je glavom i slušao, poslije sam ga odvezao kući u zapadnom dijelu Mostara.

Danas je bio na svim namazima prisutan, klanjao je predano i skrušeno. Preko interneta je već prije naučio osnovne propise kupanja, abdesta i pokrete namaza. Sada uči, čita, pita. Još mi večeras reče da je kao dječak, od desetak godina ima priliku ići u Vatikan, i razgovarati sa tadašnjim Papom Ivanom Pavlom II. Sa njim je čak o islamu pričao na što mu je Papa rekao: “Koliko se raspituješ o islamu, ti ćeš islam primiti.” – tako mi je doslovno rekao. Večeras sam ga prije jacije učio izgovaranje Fatihe, a nakon namaza mi reče: “Ovo mi se sve više i više sviđa.” Odvezao sam ga kući jer je počela padati velika kiša. Pri izlazu iz auta reče: “Esselamu alejkum, vidimo se na sabahu.”

Molim Milostivog Upućivača da ga učvrsti u vjeri, sačuva i pomogne kao što je pomogao sljedbenike Knjige koji su pred Allahovim Poslanikom prihvatili Islam. Također molim Uzvišenog Allaha da se što više naše omladine, koja imaju muslimanska imena vrate islamu. Nismo ni svjesni šta znači da vas rodi majka muslimanka. Nismo ni svjesni koliko smo sretni što smo se rodili kao muslimani, pa potrudimo se da i umremo kao muslimani. Brat Miroslav je ponovo rođen, pa rodimo se i mi, muslimanski mladići i djevojke. Prihvatimo islam svim srcem i budimo pokorni našem Gospodaru.

Imam iz Mostara

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta