Tekstovi

Pronađi svoju unutarnju ravnotežu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dobro je opustiti se ponekad. Dobro je odvojiti malo vremena za razmišljanje o životu, uživati ​​u njemu i tražiti ravnotežu u dobrim stvarima koje život nudi. Ponekad to znači da se moramo odmaknuti nekoliko koraka i pogledati stvari iz malo drugačijeg kuta. To vidimo u načinu na koji se Allah obraća Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. On kaže: Zar grudi tvoje nismo prostranim učinili, i breme tvoje s tebe skinuli, koje je pleća tvoja tištilo…(El-Inširah, 1.-3.)

Allah također kaže: Zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio, i za pravu vjeru nisi znao, pa te je na Pravi put uputio, i siromah si bio, pa te je imućnim učinio? (Ed-Duha, 6.-8.)

Nema ništa loše u tome da prekinete svoju monotonu dnevnu rutinu i isprobate nešto drugačije kako bi vas inspiriralo, revitaliziralo vaš način razmišljanja i vratilo vaš um u opušteno i uravnoteženo stanje, kako biste se doveli u veći emocionalni sklad s okolinom i s drugim ljudima. Morate znati čitati znakove koje vam tijelo daje i razumjeti njegove potrebe. Morate znati znakove upozorenja da ste dosegli svoju granicu i u svemu tome obraćat se uvijek Allahu.

Allah kaže: A kad završiš, molitvi se predaj, i samo se Gospodaru svome obraćaj! (El-Inširah, 7.-8.)

…one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!’ (Er-Rad, 28.)

Nemojte se iscrpljivati ​​i ne preuzimajte na sebe više tereta i obaveza nego što možete podnijeti. Vaše tijelo ima pravo kod vas, kao i vaše unutarnje ja. Trebali biste imati otvoren um i biti spremni na neočekivano. Budite spremni na zahtjeve s kojima ćete se možda morati suočiti. Najbolja vrsta uspjeha je kada ono što postignete ono u što ste uložili trud i možda izašli van svoje zone komfora, je to je ono što nam daje unutarnju zaštitu od nepredviđenih prepreka koje se mogu naći na putu.

Ne moramo uvijek „trčati“ i davati 100% svog kapaciteta da bismo napredovali u svakom trenutku, jer život se sastoji i od uspona i od padova. Ponekad se dogodi da mi do zadnjeg detalja isplaniramo stvari i opet se ne dogodi onako kako smo planirali, a to nas onda može poljuljati. Mi kao vjernici trebamo biti svjesni da su Allahovi planovi najbolji planovi i da je On Onaj koji najbolje planira. Uz to, ponekad nam malo spontanosti može pružiti uvide i pozitivna nova iskustva.

Ako stvarno razmislimo o tome, vidjet ćemo da nam uzrujavanje i stresiranje nad svime zapravo otežava razlikovati ispravno od pogrešnog, odnosno stres nas ometa da razmišljamo racionalno.

Očekujte loše i dobro

Trebamo živjeti za Allahovo zadovoljstvo, oslanjajući se na Njega i vjerujući Mu. Iako je to teško, mi vjernici trebali bismo jačati svoju odlučnost i otpornost spoznajom da što god neugodno da nas zadesi, iz toga će sigurno proizaći nešto dobro. Opskrbimo se zato optimizmom i strpljenjem, te budimo spremni koračati hrabro naprijed. Ne kažemo da ne treba planirati i razmišljati, no potrebno je i da se opustimo, ne u smislu da ne poduzimamo i ne radimo ništa, već da vjerujemo Allahu. Istina, većina negativnosti s kojima se suočavamo proizlazi iz našeg razmišljanja da možemo proći kroz život lako bez iskušenja. Moramo prihvatiti da će biti uspona i padova.

Allah kaže: Nikakva nevolja se bez Allahove volje ne dogodi, a On će srce onoga koji u Allaha vjeruje uputiti – Allah sve dobro zna.“ (Et-Tegabun,11.)

Allah nam također kaže: A kad su vjernici saveznike ugledali, rekli su: ‘Ovo je ono što su nam Allah i Poslanik Njegov obećali, i Allah i Poslanik Njegov su istinu govorili!’ – i to im je samo učvrstilo vjerovanje i predanost… (El-Ahzab, 22.)

Neka je hvala Allahu uvijek i u svim okolnostima.

Izvor:  http://en.islamtoday.net/

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta