Odgovori

Šerijatski propis konzumiranja marihuane

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Poštovana redakcijo N-um stranice, prije svega želio bih vam se zahvaliti i poželjeti da vam Allah dž.š. ukabuli dobra dijela i da vidite nagradu na ovom a najviše na budućem svijetu. Imam nekoliko prijatelja koji konzumiraju marihuanu (travu ili indijsku konoplju) i u zdravoj raspravi našli smo različite stavove, oni to naravno opravdavaju dok sam ja strogo protiv toga, međutim nisam imao kao argument ništa osim sto izaziva ovisnost, te da je moguće preći na teže droge, bježi se od životnih problema i sl. Zanima me kakav je stav islama po tom pitanju. Hvala vam unaprijed, da vas Allah s.v. nagradi.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Marihuana ili ”trava” općenito u islamu spada u grupu opojnih droga i kao takvu je tretiraju islamski učenjaci. Ona ja strogo zabranjena i to iz najmanje dva razloga, a to su štetni uticaj na organizam kao i to što muti razum poput alkohola, samo jačim intenzitetom.  Alkohol je veliki grijeh koji izaziva Allahovo prokletstvo a konzumiranje trave izaziva isti ili gori efekat od alkohola. Stoga je pušenje trave haram po jednoglasnom mišljenju učenjaka, kako spominje između ostalih uvaženi šejh Mustafa El Adevi, hafizehullah.

Obaveza svakom muslimanu je da se okani tog grijeha i pokaje se od toga, a ako bi čovjek nakon što čuje govor uleme opet smatrao da je to dozvoljeno to ga može izvesti iz vjere, kako se prenosi od šejhul islama Ibn Tejmije po tom pitanju. Osoba koja konzumira tu pošast i dalje je obavezna da obavlja namaz. Namaz joj je ispravan sve dok je u svjesnom stanju poput osobe koja pije alkohol, tako da ni jedan od njih ne bi smio stati na namaz dok je pod jakim uticajem tih harama. Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta