Savjeti

Razmisli prije nego bude kasno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dragi nas brate, poštovana sestro, pišemo ti ovo pismo jer te smatramo dijelom nas, jer, volimo te i srca su nam bolna ii tužna što te ne vidimo kako robuješ svome Stvoritelju a u isto vrijeme okrenuli ste svoju mladost i svoj kratki ovosvjetski život u igru ii zabavu, kao da sve ovo nikada neće proći i kao da Melek-smrti nikada, nikada neće doći…

Pišemo ti ovo pismo sa nadom u Allahovu milost I dobrotu, da će ove riječi doći i naći mjesta u tvome srcu te da će i tvoj život dobiti novi smisao i cilj, pa da ćeš i ti biti od onih koji će osjetiti ljubav i i toplinu života u islamu. Sve ov ti pišemo jer te stvarno volimo kao i sve muslimane čitavog svijeta, jer smo saznali za riječi Uzvišenog nam Gospodara, koji kaže:,,Zaista su vjernici braća”.

Često puta bespomoćno, gledamo te kako prolaziš pored džamije, ne osvrčući se na nju i kako riječi ezana u kojima te mujezin pet puta na dan poziva na namaz i na spas, ne ostavljaju traga na tvoje srce. Gledamo te moleći Allaha duboko u sebi, da te uputi na put sretnih da budeš i ti jedan od upućenih. A kako li je samo divan put upućenih?!

A sada, budite i vi jaki, dragi naše brate, poštovana sestro, da primite ove naše riječi bez imalo oholosti i da na krajnje ozbiljan način razmislite o njima, pa ako ih shvatite kao istinu i okrenete se prostranstvu Islama, dobro i jeste, ako ih shvatite kao nešto što je laž ili izmišljotina onda znajte da će to na sudnjem danu biti dovoljan dokaz protiv vas. Kao prvo. Usmjeri sada na trenutak svoj pogled ka nebesima i upita j se ko li ih stvori i bez stubova postavio?

Pogledaj zatim sunce koje svakoga dana kao najtačniji sat izlazi I na taj način se svome Gospodaru, Allahu, Uzvišenom pokorava a ne kao ti, koji 10, 20 ili 30god., ne mariš. Pogledaj zemlju po kojoj gaziš, kako li je u odnosu na sunce tako mala i sićušna,ali se i ona bez imalo oholosti i samoljublja, svome Gospodaru pokorava i Njemu, Uzvišenom, ibadet čini.A, gdje je li si sada ti, o čovjeće, u odnosu na Zemlju, a gdje je Zemlja u odnosu na Sunce u odnosu na Svemir jer, to su Allahova Dželešanuhu, stvorenja kao što si i ti, gdje li si i kolika li je tvoja veličina sada, o čovjece?!

Da li si ikada razmišljao o blagodatima koje su vezane prvenstveno za tvoje tijelo, kao što su; sluh, vid, moć govora i ostale blagodati koje, ako bismo ih brojali ne bismo ih mogli nabrojati. Pa zašto onda dragi naše brate, poštovana sestro, zašto je tvoj život još uvijek daleko od namaza, daleko od sedžde Uzvišenom Allahu Uzvišenom, daleko od razmišljanja o “Danu” povratka svome Gospodaru, polaganju računa za svaki provedeni trenutak u svome kratkom životu?

Nemoj da te zavarava, ako ti je Allah, Uzvišeni, dao lijepo auto, mnogo para u mladosti, lijep izgled i ostale blagodati, a koje su ti date da bi s njima bio iskušan, da li ćeš se okrenuti daleko od pokornosti svome Gospodaru, ili ćeš ostati postojan i čvrst u svojoj plemenitoj vjeri Islamu. Bojimo se za tebe da te je snašlo ovo prvo!

Bojimo se za tebe da si ubijeđen da gore navedeno nikada neće proći i da “Dan” obračuna pred Allahom Velikim nikada neće doći. Znaj da su sve te blagodati samo uslovno rečeno tvoje, ali znaj, da se čak i tvoje tijelo kroz 50 ili 60 god., vraća u zemlju, mračni kabur, pa ćeš čak i za njega polagati račun, da li si ga umarao u pokornosti ili nepokornosti Allahu Uzvišenom.

Znaj dragi naš brate, poštovana sestro, da postoji jedna istina u koju svi ljud vjeruju i muslimani i kršćani i judeisti i ateisti, ali se većina od gore navedenih prema njoj odnose kao da je najveća laž. Zaista je ta istina gorka SMRT, koja će, bogatašu i siromahu, i vladaru i robu, i tebi i meni bez imalo sumnje doći. Zaista je smrt gorko napunjena čaša iz koje su svi ljudi pili, a koja neće nikoga živog, do Sudnjega dana, mimoići.

Smrt je ta koja rastavlja čovjeka od njegovog voljenog, od njegove djece, prijatelja i imetka i kada čovjek, nakon što je imao veliko društvo, ostaje sam. U toj mračnoj rupi koja se zove kabur, u koju će te spustiti, tako da čak ni odjeće nećeš imati, baš onako kao u trenutku kada te majka rodila, toga trenutka će ti samo tvoja dobra djela od koristi biti. Mnogi će toga dana poželjeti da nikada uopšte ni postojali nisu, jer će se uvjeriti u istinu o kojoj im je neko možda neko kazivao i na nju upućivao, ali, tada je već kasno, dunjaluk je već prošao, povratka više nema i tada će ti sve kao dan biti jasno.

Znaj da su čovjek koji spava( sanja), i mrtvac u kaburu kao dva brata, jer se obojica naleze u ležećem položaju, i, kao što čovjek u ružnome snu osjeća za strah, da ga neko proganja, mući i bol mu nanosi, a mi koji ga posmatramo ne primjećujemo nikakve znakove patnje na njemu, tako i mrtvac koji se nalazi u kaburu, u ležećem položaju kao i čovjek koji spava,(sanja), osjeća sve gore navedene, ovisno opet da li je ćinio dobro ili zlo dok je boravio na Zemlji.

Nakon dugog boravka u kaburu, doći će Sudni dan, “Dan” u kojem će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti; “Da sam bodgo zemlja ostao”, To je “Dan” u kojem ćemo ti i ja, kao svi ostali ljudi, proživnjeni biti, zbog polaganja računa svome Gospodaru. Toga dana ništa nećeš moći sakriti, ruke će govoriti šta su radile, noge kud su hodile, oči šta su gledale, dok ćeš ti, u koliko si bio od onih koji nisu vjerovali niti molitvu obavljali, sve to bespomoćno posmatrati.

Toga dana će saki čovjek poželiti da se vrati na dunjaluk, kako bi bio od onih koji su namaz obavljali i Allaha se Velikog bojali. Ali takda, vjeruj mi, tada će već biti kasno.

Da li želiš biti od onih koji žele provesti svoj kratki ovosvjetski život, ne znajući za Allaha, Uzvišenog? Da li želis biti od onih koji će biti spušteni u mračni kabur bez dobrih djela, a znaj da Allah, Uzvišeni ne prima ni jedno dobro djelo bez namaza, koji je potvrda i pečat svim dobrim djelima?! Da li želiš biti od onih koji će doći na sudnji dan i stati pred svoga Gospodara bez namaza?

Ako si od takvih, onda znaj da si slab trgovac i da će te tvoja trgovina skupo koštati? Mi se ipak nadamo da ti nisi od tih. Da nisi od onih koji nisu svoj razum iskoristili i uz pomoć njega shvatili, da ih je morao neko stvoriti, da niu bez razloga stvoreni, da će se svome Stvoritelju vratiti i pred Njim račun polagati. RAZMISLI !!!

I za kraj!—-Rekao je nas Uzvišeni Stvoritelj, Allah, Uzvišeni: “Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.” (At-Tur 35;36)

Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kad sjemena koja se ubaci, zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladan mu lik učini, i od njega onda dvije vrste, muškarca i ženu, stvori,iI zar Taj nije kadar da mrtve oživi?” (al-Qiyama 36-40)

Na Dan kada bude nepodnošljivo i kada budu pozvani da licem na tle padnu pa ne budu mogli, oborenih i sasvim poniženi biće nevjernici, a bili su pozivani da licem na tle padaju dok su živi ii zdravi bili. Zato ostavi Mene i one koji ovaj Govor poriču, Mi ćemo ih postepeno odakle se i ne nadaju patnji približavati i vremena im davati, jer je obmana Moja, zaista jaka!” (Al-Qulam 42-45/.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta