Odgovori

Sam u stanu s djevojkom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:  Da li smije momak izaći s djevojkom i prošetati se s njom nasamo? Doći kod nje ili ona doći kod njega u stan i ašikovati na taj način što neće činiti blud? Po mišljenju mog druga čovjek se ne može drugačije oženiti. Pa ako možete da nam objasnite kakav je stav islam o ovome.

ODGOVOR: Kada Islam nešto proglasi haramom, kao što je zinaluk, onda on prepriječi sve puteve koji vode tom haramu zabranjujući i sva sredstva i pripreme koje dovode do toga. Islam neće da rasplamsava mirne, uspavane strasti i da otvara prostore iskušenja pred muškarcem i ženom, da ih podstiče na nemoral ili ono to će ih približiti nemoralu ili to će utrti put do njega. Islam to sprečava i preventivno zabranjuje presijecanjem svih puteva i odstranjivanjem svega sto navodi na to. U ove načine koje zabranjuje Islam ubraja se i osamljivanje muškarca sa ženom koja mu nije bliza rodica. To ne znači gubljenje povjerenja prema njima, već je to zaštita od navodjenja na zlo ili loše misli koje bi se mogle aktivirati u njihovoj podsvijesti prilikom izoliranog međusobnog susreta muškarca i žene.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka se nipošto ne osamljuje sa ženom bez njezina pratioca; treći s njima dvoma je šejtan“. Ovako se neutrališe eventualna sumnja i sumnjičavost bilo prema ženi ili muškarcu. Činjenica je da živimo u vremenu poremećenih moralnih vrijednosti i da u skladu s tim izlazak s djevojkom, šetanje, osamljivanje u njenoj kući itd. ne predstavlja neki moralni prekršaj. Svijet, medju kojima i nas narod, se skoro pa navikao na to i počeo smatrati normalnim ponašanjem. Sa lica dana i iz običaja našeg naroda praktično su nestali pozitivni maniri i načini ophođenja mladih. U njihovo vrijeme, u tome ćemo se svi složiti, nije bilo nemorala kao to ga danas vidimo na našim ulicama. Velikom procentu nemorala, izmedju ostalog su doprinijeli i nesmetani i slobodni izlasci dvoje mladih medju kojima je jedina spona to što su oboje mladi i puni strasti. Brojne su djevojke ostale unesrećene i dožviotne usidjelice zbog toga to su dopustile da se u svom ili mladićevom stanu osame.

Ako pak i nije do toga došlo, a ono je izazivalo odredjenu dozu sumnjičavosti u dotičnu djevojku, jer ako je jednom dopustila da se osami, sutra će dopustiti da i u kuću svoga muža pusti osobu koja nije u rodbinskim odnosima s njom ili njenim mužem. Zbog toga Islam u korijenu liječi problem. On i ne dozvoljava da se problem uopće pojavi.

Ne bi se slozio s vašim drugom koji tvrdi da se danas praktično i ne može drugačije oženiti osim ako se izlazi s djevojkom i osamljuje. Sve ovisi od toga šta trazi odredjeni mladić ili djevojka. Ako mladić traži prolaznu zabavu i trenutno zadovoljenje svojih strasti, onda je istina ovo što tvrdi vas prijatelj i neće mu smetati ako nadje djevojku s kojom je neko već izlazio. Ako pak traži buduću suprugu i majku svojoj djeci, onda će dobro gledati koga će izabrati. Nema sumnje da će svaki muškarac prilikom traženja ovakve djevojke tražiti onu koja nije izlazila i s drugim se osamljivala. Jer je to na neki način garant da je djevojka i moralno očuvana.

Način ašikovanja danas prisutan kod nas je vise komprimitirajući vid ženskog morala nego to je u korist i svrhu pronalaženja rješenja za buduće bračne drugove. Na kraju, Islam dozvoljava da se dvoje mladih ljudi upoznaju prije braka, ali je to upoznavanje uvjetovano granicama šeriata. Kada se neko naumi ženiti i kad se opredjeli da se zaruči s nekom ženom, dozvoljeno mu je vidjeti tu ženu prije braka. On treba da tu ženu prihvati bez predrasuda i zakulisnih igara, da ne ide na put zavezanih očiju, da izbjegne padanje u grešku i da se ne uplete u nešto što mu ne bi bilo drago. Oko je glasnik duše i moguće je da susret očiju bude put susretu srca i sjedinjenju duša.

Hfz. Senaid Zaimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta