Tekstovi

Šest činjenica o Hatidži, r.a.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 Šest činjenica o Hatidži r.a., supruzi poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i jednoj od najodabranijih žena Ummeta

Ukoliko još niste upoznati, Hatidža, r.a., bila je prva supruga našeg voljenog poslanika Muhammeda a.s. i jedna je od najodabranijih žena našeg ummeta. U nastavku se nalazi nekoliko  činjenica o ovoj značajnoj ženi, koje možda još niste čuli, a koje zasigurno ne bi trebali propustiti.

Ona je bila veoma uspješna i cijenjena poslovna žena

Hatidža je rođena uz oca koji je bio uspješan trgovac u Mekki, pa je i ona sama od njega naučila mnoge trgovačke vještine, što je bilo od posebnog značaja budući da su živjeli u periodu u kojem je glavnu ulogu u društvu imao muškarac. Nakon očeve smrti ona je preuzela njegove poslove i nastavila trgovački lanac koji je još u tom periodu bio na ruti od Mekke do Sirije i do Jemena. Hatidža, r.a., bila je mudra, oštroumna i u društvu prozvana kao Al-Tahira – Čista. Ona je bila vrlo dobro upućena u ono što radi, posebno kada se radilo o poslovanju sa muškarcima, te je uvijek birala one za koje je bila sigurna da neće narušiti njen integritet i čednost.

Ona je odbila mnoge prosce

Biti veoma uspješna žena, uz ovosvjetska bogatstva, ali i bogatstvo karaktera i ličnosti, za Hatidžu je značilo privlačenje velikog interesovanja muškaraca koji su joj nudili brak. Prije udaje za voljenog Muhammeda s.a.w.s., Hatidža je bila udata dva puta i iz oba braka je imala djecu. Sve ovo je učinilo da postane izbirljiva jer nije bila spremna podnijeti gubitak još jednog supruga, pa je tako odlučila dugi niz godina biti udovica koja se brine o sebi i svojoj porodici.

Ona je zaprosila Poslanika a.s.

Hatidža, r.a., je čula o izvanrednom karakteru Muhammeda a.s., pa mu je odlučila predložiti da zajedno sa njenom slugom otputuje s ciljem prodaje njene robe. Nakon njihovog povratka Hatidža je o Poslaniku a.s. čula samo najdivnije riječi što je samo povećalo njeno interesovanje za njega.   Svoja razmišljanja Hatidža povjerava prisnoj drugarici koja nakon toga odlazi do Poslanika a.s. i tom prilikom ga prosi za voljenu Hatidžu, r.a..

 Bila je 15 godina starija od Poslanika Muhammeda a.s.

Ukoliko Hatidžina životna priča nije porušila mnoge stereotipe o islamu, možda vam bude zanimljiva činjenica da je ona prilikom stupanja u brak sa Muhammedom a.s. imala 40 godina, dok je on imao 25 godina.

Ona je bila idealna žena, oni su imali iskrenu ljubavnu priču

Iako je u tom periodu poligamija bila česta pojava, brak između Hatidže i Poslanika a.s. bio je monogaman, sve do njene smrti nakon 25 godina braka. Muhammedovo a.s. poslanstvo počelo je za vrijeme njegovog braka sa Hatidžom i za sve strahove koje je u tom periodu prolazio ona je bila njegova utjeha. Kada niko nije vjerovao u njega, ona je vjerovala. Rodila mu je 6 djece. Čak i nakon njene smrti, sve do kraja svog života, Muhammed a.s. je govorio da ni jednu ženu nije volio kao Hatidžu r.a..

Ona je bila ta koja je prva prihvatila islam

Hatidža, majka vjernika, bila je prva osoba na planeti Zemlji koja je prihvatila Muhammeda a.s. kao posljednjeg Božijeg Poslanika. Ona je ta koja je bila pozdravljena sa selamom od strane Uzvišenog Gospodara. I na kraju, ona je ta koja je bez obzira na sve neustrašivo stajala uz Poslanika a.s. u najtežim trenucima kako za njega, tako i za islam.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta