Odgovori

Slatkiši u kojima ima alkohola / Najkaloričniji slatkiši

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:  U našim trgovinama se mogu kupiti lijekovi i slatkiši u kojima imam izuzetno mala količina alkohola, je li dozvoljno konzumirati te proizvode? Treba naglasiti, da je procenat alkohola u tim proizvodima toliko zanemariv da čovjek ako bi čovjek pojeo izuzetno mnogo spomenutih proizvoda ne bi osjetio tragove alkohola?

Odgovor: Ako bi prisustvo alkohola u tim proizvodima bilo u toliko malenom procentu da ako čovjek ne bi osjetio djelovanje alkohola pa makar pojeo mnogo spomenutih artikala, u tom slučaju je dozvoljno da konzumira i prodaje spomenute proizvode. Zato što u tim situacijama alkohol ne ostavlja nikakve posljedice na hranu, niti na boju niti na miris, zato što se preobrazio u nešto što je čisto.

Treba napomenuti, da muslimanu nije dozvoljeno da proizvode takve proizvode, niti da stavlja – miješa alkohol u hranu muslimana niti da pomaže onima koji to čine.

Fetve stalne komisije: fetva broj 18615, 22. tom – 297. str.

_____________________________

Najkaloričniji slatkiši

Keks sa čokoladom – mešavina masti i šećera u ovom slatkišu je pravi ubica dobre linije u samo tri ovakva keksa možete lako uneti i preko 500kcal, koliko treba da iznosi ceo vaš obrok. A pošto to nisu samo kalorije, već prosti šećeri i zasićene masti, onda ovu poslasticu treba čuvati na dobroj udaljenosti od nas ako smo na dijeti.

Sladoled sa ekstra dodacima – svaki dodatak u sladoledu, bilo da su kockice čokolade, keksa, pa čas i pistaća, lešnika i oraha i naravno svih vrsta sirupa i preliva značajno povećava kalorijsku vrednost ove poslastice. Držite se jednostavnih recepata, bez specijalnih dodataka kako bi poricju sladoleda držali ispod 300kcal što bi recimo bila prihvatljiva količina slatkiša na dan u kalorijama.

Torte – iako prilično širok pojam nema torte sa korama koja nije kalorijska bomba. Kad se smao setite broja žumanaca i grama margarina u receptu, biće jasno koliko jedno, a kamoli dva parčeta torte, može da zameni zdravih obroka. U ovom slučaju, nema neke posebno dobre opcije a broj kalorija po parčetu se kreće od 350 do 700kcal.d1

Kolači sa kremom – slično kao i torte i kolači mogu biti prepuni kalorija, ali olakšavajuća okolnost im je što su manji, pa eto ako možemo da se kontrolišemo dva kolača to bi recimo bilo ok. Ali obično jedan za drugim i to bude ponovo impresivna suma kalorija.

    1. I da ne budemo potpuni partybrakeri, sve se svodi na sumu kalorija na dan. Uplanirajte svoj omiljeni slatkiš u dnevni meni i onda smanjite drugi obrok. Ipak, ovo može biti samo povremeno rešenje jer kalorije iz slatkiša ne mogu da zamene kalorije iz dobro balansiranog obroka, čak i 1 za 1. (dijetezamrsavljenje.info)
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta