Ishrana i zdravlje

Štetnost svinjskog mesa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzgojem od pripitomljene divlje svinje nastala je danasnja svinja. Dok je ukrstanjem pretezno engleskih i mediteranskih sorti, sa juzno istocno-azijskim vrstama, u 19 stoljecu nastale su nove vrste domace svinje, koje su opet uzgojem varirane, zavisno od potrebe na trzistu.

Bilo kako bilo, mi mozemo slobodno reci da danasnje domace svinje u vecini slucajeva su vrlo nanipulirane zivotinje. Za vaki uzrast ove zivotinje, nadjene su odredjene norme tj. kolicine hrane iz sastava razlicitih koncentrata, od kojih se ove zivotinje masovno i veoma brzo, kako u neprirodnim tako i umjentickim uvjetima uzgajaju i tove.

Dok mjere koje se rovode radi veceg profita, zarade i dosta drugih stvari koje se desavaju sa svinjama sa osnovom se nazivaju kriminalom. Zbog svega ovoga, postoje opterecujuci faktori protiv konzumiranja svinjskog mesa koje je vec prirodno optereceno. U svijetu je opste poznato da ortodoksni zidovi, jevreji i pripadnici islamske vjeroispovijesti, nesmiju jesti svinjsko meso jer im to njihova vjera ne dozvoljava.

Oni se strogo drze zabrane koju su im donijeli Musa alejhisselam, koji je bio poslat zidovima-jevrejima, i Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, koji je poslat kako muslimanima tako i svim ostalim ljudima jer je on poslednji Allahov poslanik.

Dosljedni pripadnici ove dvije vjeroispovijesti strogo se drze ove zabrane i to ne samo zbog razloga kako mnogi misle da bi se konzumiranjem svinjskog mesa sprijecio prenos trihinina na covjeka, vec zbog toga sto je naredba ove zabrane dosla od Allahovih izaslanika koji nisu govorili po svojim prohtjevima. Postavlja se sada pitanje, sta je to TRIHININ?

Trihinin (lat. trihunalla spiralis) je parazit ili vrpcasti crv koji prouzrokuje mnoge bolesti kod covjeka i svih ostalih sisavaca koje vremenom mogu postati smrtonosne. Od svih domacih zivotinja ovaj parazit ‘trihinin’ je najprisutniji kod svinje, psa i macke. Pacovi i misevi se isto tako lako mogu zaraziti trihininima narocito ako je njihova pojava prisutna blizu klaonica ili zoloskih vrtova.

Psi macke i svinje, bivaju razeni ‘trihinonom’ ako jedu zarazene otpadke ili trihinozne pacove ili miseve. Od sve tri ove zivotinje, svinja je najsklonija tome, da kada ogladni, onda jede sve na sta naidje, pa cak i pacove i razlicite otpadke koje nebi jele ostale zivotinje. Kada ovi otpadci i drugi necisti proizvodi dodju u zeludac svinje, njeno tijelo automatski kompletno postaje zarazeno parazitom Trihinin.

Ovaj parazit ostaje u svinjskom mesu i nakon njenog klanja, tako da sa konzumiranjem svinjskog mesa u ljudski organizam dospijevaju i larve ovog parazita. Kada ove larve dostignu u ljudski zeludac, onda iz njih ilaze zivi crvi, koji pritom dospijevaju u crijeva i tu ostaju sve dok polno ne sazriju. Podaci govore da muzjak ove larve dostize duzinu od 1,5 mm do 2mm, a zenka sposobna za razmnozavanje drugih larvi, dostize duzinu 3 – 4 mm.

Nakon oplodnje, muzjaci ugibaju kao i zenke ubrzo nakon toga, ali ne prije nego sto svojim repom ne probuse zid od crijeva i u limfi i krvni sistem covjeka ili zene izbace oko 1000-1500 mladih novih larvi. Sve ovo se desava 7 dana nakon ifekcije trihinoma. Putem limfe i krvi, mali novi trihini veoma lahko dospijevaju u sve organe i muskulaturu covjeka, izuzev srcanog misica. Ovaj parazit se vecinom pojedinacno uvrti u misicna vlakna sto izaziva kod ljudi veoma jaku upalu.

Zanimljivo je spomenuti da se ovi paraziti oko vlakana umotavaju u obliku spirale zbog lakseg i brzeg rasta. Nakon toga oko njih se stvara vretenasti omotac u obliku kapsule u kojem se deponuje krecnjak i u toj kapsuli ovi paraziti mogu da zive od 10 do 30 godina. Ljekarska istrazivanja pokazuju, kako su potrebna samo dva dana, da zenka ove larve, nakon sto dospije u crijeva, dostigne polnu zrelost, te da je organizam s obzirom na broj mladih koje zenka izbaci u tijelo nosioca, vec kratko vrijeme nakon konzumiranja trihinoznog mesa, (u ovom slucaju svinjskog) zarazen ogromnim brojem ovih parazita.

Za vrijeme umnozavanja, desava se vrlo cesto da nakon konzumiranja svinjskog mesa, dolazi do pojave bolesti slicne tifusu, koleri, odnosno do trihinoze koja je opisana sa; visokom temperaturom, ucestalim napadima proljeva koji su praceni jakim bolovima u zeludcu, nepodnosljivom mucninom, povracanjem i velikom iscrpljenoscu. U medicini je zabiljezeno, da kada ovi paraziti dospiju u misice, tada se mjenja slika bolesti.

Misici postaju veoma osjetljivi, osjecaju bol na svaki dodir, mogu da nateknu, te postaju teski za aktiviranje tijela a ponekad ostaju potpuno ukoceni. Cesto je vidljiv i vodei otok na licu bolesnika, dok u nekim slucajevima, moze vec u drugoj ili cak u sedmoj sedmici da dodje do nezeljene smrti, kao posljedica kompletne iscrpljenosti lli paralize disajnih misica. Ljekari su taakodjer potvrdili, da protiv ovog parazita trihina koji dospije u organinizam, i mladih larvi koja udju u misicna tkiva, nema dgovarajuceg ljeka!!!

Ali ako su vec jednom ukapsuljeni, zivot nosioca ovih larvi nije vise u opasnosti. Sve u svemu svaki razuman covjek, nebi sebe prepustio ovome velikom riziiku u kojem se zivot svakog i pojedinca dovodi u i pitanje. Mi kao muslimanl mozemo samoo reci, “Elhamdulillah”.

Hvala Svevisnjem Stvoritelju, sto nam je preko naseg poslanika Muhammeda sallallahu alejhi we sellem, vec prije 1400 godina ukazao na ovu opasnost i ucinio konzumiranje kako svinjskog, tako pasijeg i macijeg mesa strogo zabranjenim u nasoj ishrani.

Iz casopisa, El-Asr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta