Odgovori

Što dalje od kamate

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Prociao sam vas odgovor na ovoj stranici u vezi kamate, pa me sada interesuje jedna stvar. Ja znam da je zabranjeno uzimati kamatu, ali zasto je zabranjeno, tj. zasto je grjeh onima koji su podigli kredit iz te banke, kada vracaju taj kredit banki u ratama.

Znam da oni placaju kamatnu stopu banki, ali zar nije grjeh kamatu samo uzimati (sto u spomenutom slucaju rade banke) dok ovi ljudi nemaju nista sa uzimanjem kamate?

Odgovor:

Alejkumu Selam!

Sto se tice kamate, ona nije nikome dozvoljena i tu ne smijemo upotrebljavati svoj razum zbog toga sto su dosli jani dokazi u Kur’anu i Sunnetu, i zbog toga sto Allah postavlja uvjet z vjerovanje kada veli:” Ostavite kamatu ako ste vijernici “! (Kur’an)

Allahov Poslanik saws je prokleo onoga ko kamatu uzima , onoga ko je daje , svjedoke koji su ucestvovali u tom cinu i zapisnicara “. Ovaj hadis biljezi Tirmizi. Kao sto se vidi ,kamatu je zabranjeno uzimati i davati, jer u hadisu se spominje da Poslanik saws proklinje i onoga ko uzima i onoga ko daje kamatu.

Kamata spad u grijehe za koje dolazi brza kazna na dunjaluku, a sta je tek onda sa ahiretskom kaznom, da nas Allah sacuva od nje. Allahu nas, pokazi nam istinu istinom, pa da je slijedimo i razotkri nam laz, pa da je se klonimo. Amin!

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta