Aktuelnosti

Supruga ili virtuelne prijateljice?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Piše: mr. Elvedin Pezić

Više puta dešavalo mi se da saznam za slučajeve u kojima se neka naša sestra muslimanka  žali na svoga muža kako mnogo vremena provodi na Facebooku, kako joj smeta to što njen muž prihvata prijateljstvo nepoznatih žena i uz to se s njima i dopisuje. Nekoliko puta bio sam svjedok da to toliko smeta tim ženama, što je i normalno, da svojim muževima, nakon dugog savjetovanja, moraju da uvjetuju: ili ona ili njegove virtuelne prijateljice, tražeći na taj način razvod braka, a muževi ponekad na određeni period to prestanu da čine, a neki se uopće i ne osvrnu na to i odabiraju svoj virtuelni svijet.

Ne mogu da vjerujem da ima ljudi, naročito ako su to ljudi koji znaju propis i koji svojom vanjštinom pokazuju da su praktičari vjere, koji nekoj virtuelnoj osobi daju prednost nad svojim brakom, svojom suprugom, svojom djecom.

Ne mogu da shvatim da ima neko koga njegova supruga odvraća od grijeha, pokušava da ga udalji od osobe koja je u osnovi svu svoju vrijednost pokazala stupajući u dopisivanje sa njim, znajući da je oženjen, i on ne samo da ne može da prihvati savjet/kritiku svoje supruge već je spreman da žrtvuje i suprugu i svoju djecu zbog virtuelne prijateljice, koja možda u istom vremenu zajedno sa njime ima još desetine, ako ne i više, virtuelnih prijatelja s kojima se dopisuje i kojima je uništila brak i porodicu, baš kao i njemu.

Dragi moj brate, kojeg je Allah stavio na ovu kušnju, zašto se ne osvijestiš? Zar je tvoje srce toliko pocrnjelo, da činiš nepravdu najbližim osobama u svom životu i da to i ne primjećuješ?

Zar možeš da gledaš kako se cijepa srce tvoje supruge, koja te toliko voli, da ne može da gleda tvoje grijehe i tvoje neispravno korištenje interneta?!

Zar si zaboravio dobročinstvo koje ti je tvoja supruga učinila tokom vašeg bračnog života?!

Kako bi ti reagirao da tvoja supruga pred tobom sjedi i dopisuje se sa nepoznatim muškarcima?

Dragi brate, zašto nisi zahvalan Allahu na tome što ti je podario čestitu i moralnu suprugu, koja te voli, čuva tvoju kuću, odgaja tvoju djecu, pazi na tvoje roditelje? Kako joj uzvraćaš na njeno dobročinstvo? Tako što ne želiš da ostaviš haram od kojeg te ona odvraća? Kako bi joj ispunio želju da od tebe traži da ostaviš nešto što je halal i dopušteno, a što ona ne voli?!

Dragi brate, šta dobijaš time što stupaš u kontakt sa ženama koje ti nisu dopuštene? Ama baš ništa korisno, osim grijeha, problema i gubljenja porodice.  Ako želiš da se oženiš, pošto je to ponekad izgovor nekih muževa, onda znaj da to nije način traženja druge žene. Kako da ti buduća supruga bude žena koja prihvata prijateljstvo nepoznatih osoba i kako da znaš da u isto vrijeme nije u kontaktu sa više drugih muškaraca?

Dragi moj brate, vrati se svojoj porodici! Ako ne znaš koristiti internet u onome što koristi tebi, onda ti je bolje da ga isključiš, ali da sačuvaš svoju porodicu i da nikome ne činiš nepravdu.

Tvoja supruga i tvoja djeca treba da ti budu najveći prijatelji, oni zbog kojih bi trebao da budeš spreman da žrtvuješ mnogo, a da ne govorimo o tome da treba da budeš spreman da ostaviš nešto što je haram, ono što ruši tvoju porodicu i što prezire tvoja supruga.

Pokaj se Allahu, okreni drugu stranicu u svom životu, zatraži halal od svoje supruge i svoje djece, trudi se da u životu budeš što bolji prema njima, ne bi li na taj način barem djelimično ublažio ožiljke na njihovim srcima, koje si ti duboko urezao svojom nepromišljenošću i neprimjerenim ponašanjem.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta