Brak i islamska porodica

Svađa među supružnicima pogubna je za srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Supružnici koji se stalno svađaju ne samo da ugrožavaju svoj međusobni odnos nego i zdravlje srca, pokazuje istraživanje koje su obavili stručnjaci sa američkog Univerziteta Yute.

Ustanovljeno je da kod ljudi koji su u napetim odnosima postoji veća tendencija zakrčenja arterija, a što vremenom dovodi do oštećenja srca. Tokom istraživanja video kamerama je praćeno 150 bračnih parova starosti između 60 i 70 godina, koji su dobili zadatak da ”prodiskutiraju” osjetljive teme kao što su novčana situacija, odgajanje djece ili planiranje putovanja.

Kompjuterski je praćeno da li i u kojem stepenu tokom ovih ”diskusija” dolazi do otvrdnjavanja arterija bračnih drugova. Pokazalo se da i muškarci i žene ovakve rasprave i bukvalno ”primaju k srcu”. U prosjeku, muškarci su gore prolazili u odnosima u kojima je jedan partner dominantan.

Ženama je srce bilo ugroženije kad je njihov bračni drug pokazivao neprijateljsko raspoloženje. Također su većoj ugroženosti srca pri bračnim raspravama bile izložene žene ”teškog” karaktera.

www.saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta