Pokajnici

Sveđanke Sara i Iman (dvije priče)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sara
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Zelim vam ispricati moju zivotnu pricu, pricu o tome kako sam izasla iz mraka na svjetlost, kako bi se mozda neko okoristio ovom pricom, inshaAllah: Imam 20 godina i oduvijek sam bila taj tip covjeka koji uvijek nesto istrazuje i koji je zainteresovan za mnoge stvari. Citala sam o raznim religijama: krscanstvu, budismu itd., zatim pshioloske teorije i filozofije, ali nista od toga nije bilo privlacno mom intelektu, odnosno ni sa cim od ovih stvari nisam mogla zivjeti jedan duzi vremenski period jer jednostavno nisu pasale mojoj fitri (urodjenoj priorodi). Zelim naglasiti da sam imala “sve”: dobar posao, novac, svoj stan, ali i pored tih materijalnih stvari osjecala sam prazninu u dusi, neku prazninu u sebi. Osjecala sam potrebu…

da moram nekoga obozavati, velicati, trebala sam neki smisao u zivotu jer mi se nekako cudno cinilo da je smisao zivota samo da bi radili, zgrtali pare, napravili kucu, zatim jednog dana se vjencati, dobiti djecu i na kraju umrjeti!! Pitala sam se da li postoji neki veci cilj zbog cega smo na Zemlji? Sta se desava s nama kad umremo?

Jednog dana sam odlucila da odem do biblioteke da posudim Kur’an kako bi nesto saznala o islamu, jer sam pocela interesovati za ovu vjeru, a istovremeno sam promatrala zene muslimanke koje bih vidjala u gradu. Osjecala sam da je nesto specijano sa tim zenama, jednu vrstu casti koje nisam mogla da vidim kod zena sa zapada koje ne postuju same sebe.

Sjecam se prvog dana kada sam dosla kuci iz biblioteke, da sam se tada tusirala, obukla bjelu odjecu i pocela citati Kur’an. Kako sam sve vise citala Kur’an, bivala sam sve vise i vise ubjedjena da postoji Tvorac ovog univerzuma. Upoznala sa jednu muslimanku, koju sam nazvala jedan dan, i ispricala joj da ja vjerujem u Boga i da zelim s njom popricati vise o tome. Zakazali smo sastanak za jedan odredjen dan, dan koji sam sa nestrpljenjem cekala. U medjuvremenu sam usnila san koji mi je govorio o poslaniku Muhammedu, saws.

Napokon dodje i taj dan kada sam srela tu muslimanku. Pricale smo satima o islamu, a naposljetku sam osjetila da sam spremna da primim islam, jer sam bila ubjedjena da smo stvoreni da budemo pokorni Uzvisenom Allahu i da Ga velicamo. Otisla sam u kupatilo, okupala se, a zatim sam izgovorila moj sehadet: “ESHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH, WE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN RESULULLAH”!!! Poslije toga smo klanjali dva rekata namaza zajedno. Prije nego sto smo se rastali, ova sestra muslimanka, mi je poklonila jedan dzilbab i jedan hidzab, odjecu koja je obavezna svaka muslimanka da nosi.

Prelaskom na islam sam spasena tame i izvedena sam na svjetlost, hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, na tome! Od tada praktikujem i proucavam islam. Udala sam se i imam jednu divnu kcerkicu.

Svaka zahvala pripada Uzvisenom Allahu.

Stockholm 2008-03-05

*************************************

Iman
Zovem se Iman i muslimanka sam oko dvije godine. Ranije sam bila Jehovin svjedok i bila sam ubjedjena da su oni na istini. Isla sam od vrata do vrata narodu i pricala im o krscanstvu, a takodje sam isla vise puta u sedmici na krscanske skupove. Jednog dana sam srela jednog muslimana u kojeg sam se zaljubila. Prijatelji iz Jehovinih svjedoka su mi govorili da je pogresno sto se vidjam s njim i da, u slucaju da se udam za njega, da to nece dugo trajati.

Ali ja sam ipak nastavila da se vidjam s njim pa su mi, zbog toga, prijatelji okrenuli ledja. Poslije sest mjeseci smo se vjencali i evo cetiri je godine kako smo se uzeli. U pocetku sam pomalo pocela da citam o islamu i tada sam otkrivala da mnostvo onoga sto sam cula o islamu nije istina, da mnoge stvari izrecene na Kur’an nisu bile istinite i tacne. Osjetila sam da je Kur’an Bozija knjiga, odnsosno da su to Allahove rijeci, rijeci istine.

Malo po malo je raslo moje znanje o islamu, citajuci i iduci na razne kurseve o islamu, da bi u novembru 2006 presla na islam. I mogu reci da je to nesto najbolje sto mi se desilo u zivotu i jako sam zhvalna Allahu sto je odredio da sretnem mog muza, koji mi je govorio o islamu. Moja zelja je da svi ljudi predju na islam, i na taj nacin da nadju smiraj i srecu u zivotu.

Stockholm 2008-05-01

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta