Zanimljivosti i nauka

Titiz i Džomet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Hetty Green je bila najbogatija i ujedno najskrtija zena na svijetu. Zvali su je i “vjestica sa Wall Street-a”. Godine 1856., kada je imala 21 godinu, njeno bogatstvo je iznosilo 7 miliona americkih dolara. Medjutim, to joj nije pomoglo da izmjeni svoju skrtu cud, pa se hranila u najjeftinijim restoranima za 15 centi.

Nikada, za njena zivota, nije vidjena u drugoj odjeci, osim u crnoj haljini. Jednom je izgubila 2 centa i provela je cijelu noc trazeci ih. Najgora stvar koja se desila je ta kada je njen sin Ned pao i slomio nogu odbila je da plati ljekara i provela je sate trazeci jeftinu medicinsku pomoc. Na kraju su njenom sinu morali amputirati nogu.

Valjda je mislila jadnica svoj imetak ponijeti sa sobom. Kada je umrla 1916. godine, ostavila je iza sebe 100 miliona dolara, sto bi danas iznosilo 9,3 biliona. Sa tim parama je njena kcerka napravila bolnicu.

“Neka oni koji škrtare u onome što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne, to je zlo za njih. Na Sudnjem danu biće im o vratu obješeno ono čime su škrtarili, a Allah će nebesa i Zemlju naslijediti; Allah dobro zna ono što radite.” (Ali ‘Imran, 180)

Sada slijedi primjer koji je susta suprotnost gore navedenom a radi se o jednom sazaljivom i darezljivom covjeku, muslimanu iz arapskih zemalja.

Jednom je jedan covjek, na svom radnom mjestu, zadobio veliku bol u grudima, zbog cega su ga njegove kolege odmah odvezli u bolnicu. Kada je doktor izvrsio pregled njegovog srca, uvidio je ozbiljnu gresku na njegovom srcu i rekao mu da se mora pod hitno operisati. Ovaj covjek je zamolio doktora da mu da dva dana da obidje svoju porodicu, jer mozda ce mu to biti posljednje… Doktor mu je to odobrio i opomenuo da nakon dva dana mora odmah da se vrati. Ovaj covjek je bio sa svojom porodicom citav prvi a drugi dan je otisao u prodavnicu da se namiri svojoj porodici.

Cekao je u redu da naplati ono sto je odabrao pa je cuo kako zena koja je bila ispred njega, rece trgovcu: “Izvagaj mi 200 grama mesa?” A on (bolesnik) joj rece: “Subhanallah, zasto samo 200 grama! Zasto ne vise?” A ona mu rece: “Ja sam samohrana majka i imam cetvero djece i siromasni smo… ali sam skupila malo para i odlucila da kupim djeci malo mesa.” On zatim rece onom trgovcu da izracuna koliko ce da kosta da ova zena svaki dan u toku mjesec dana dolazi i uzima po 3 kile mesa a da on to odmah plati.

Ona mu na to rece: “Allah te blagoslovio, zaista nam nije potrebno toliko mesa!” A on rece: “Dobro onda, izracunaj po jednu kilu.” Trgovac je to izracunao a ovaj covjek je to odmah platio.

Kada se vratio u bolnicu radi operacije srca, dokor je htio prvo da pogleda njegovo srcu u slucaju da se nesto promjenilo. Kada je ugledao da na njegovom srcu nema nikakve greske, upitao ga je: “U kojoj si se ti bolnici lijecio?”

“Sadaka cuva od losih zbivanja” (Hadis)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta