Odgovori

Tri pitanja o Isusu (Isau a.s.)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Eselamu alejkum braćo!  Imam nekoliko pitanja:

1)Po čemu se razlikuje islamsko i hrišćansko učenje o raspeću Isusa tj. Isa a.s?

ODGOVOR: Alejkumu selam!

Kršćani vjeruju da je Isa, alejhisselam, razapet na križu, da je umro na križu, zatim da je ukopan u zemlji a onda da je uskrsnuo, tj. da je ustao iz kabura živ i uzdigao se na nebesa. Muslimani, na osnovu dokaza iz Kur’ana i Sunneta, vjeruju da Isa, alejhisselam, nije razapet niti ubijen, niti su Jevreji uopšte došli do njega kada su ga tražili da ga ubiju. Nego je na zadnjem susretu sa svojim havarijjinima (tzv. apostolima kod kršćana) uzdignut, tj. Allah ga je uzdigao na nebesa u živom stanju nije umro. Pred Sudnji dan on će sići na zemlju i vladati po Šerijatu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ubiće Dedžala i svinju i slomiće krst.

2) Na jednom dokumentarcu sam gledao da ukoliko bi našli ostatke Isusa a.s. da bi hrišćanska vjera propala, pa me zanima da li se to odnosi na Islam?

ODGOVOR: Nije moguće da nađu ostatke Isa, alejhisselama, jer uzdignut na nebesa, što nam Kur’an jasno potvrđuje: “Nego ga je Allah uzdigao Sebi” (En-Nisa, 158). Musliman koji u ovo ne vjeruje utjeruje u laž Allaha i sumnja u ono što je došlo u Kur’anu, te bi trebao da prispita svoj islam. Musliman ne treba da obraća pažnju na njihova istraživanja i da to prati a kamoli da vjeruje u to. Ono što nam je dovoljno po ovom pitanju imamo u jasnim šerijatskim tekstovima. A mogućnost nauke da potrefi ili ne u ovim i sličnim stvarima je poput Darvinove teorije, u koju ne bi ni majmuni povjerovali ali je još uvijek naučna teorija koja se uči i pridaje joj se važnost. Zar ti sumnjaš da je hrišćanska vjera propala i da je lažna i izmišljena, to ne treba dokazivati čak ni njima samim. A islam je Allahova vjera do Sudnjeg dana i neće propasti niti nestati samo će se mijenjati oni koji je nose.

3) Da li je Isa a.s. imao ženu i djecu/dijete? Po hrišćanskom vjerovanju nije, ali su tu postojali kao dokazi da ima lozu u knjizi “Da Vincijev kod”?

ODGOVOR: Isa, alejhisselam, nije imao djecu, niti oca, niti ženu. To je opštepoznato u islamu. U ovim stvarima musliman se ne smije vraćati na kršćanske izvore jer je to akida (uvjerenje). Tu ako promašiš i pogrešno vjeruješ posljedice mogu biti ogromne. Da su Židovi i kršćani na ispravnom putu i da imaju ispravne izvore vjere ne bi bilo potrebe za slanjem Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kao poslanika koji je došao sa vjerom koja je derogirala (poništila) sve prijašnje vjere i pojasnio nam ono što je bilo istine kod njih. Isa, alejhisselam, će nakon što se vrati na Zemlju da se oženi i imaće djecu i umrijeće kao što svi ljudi umiru, ali to još nije bilo. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta