Za sestre

Za koga se udati?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Postoje 2 momka koja se interesuju za mene i imaju ozbiljne namjere. Moja mama neće ni da čuje za jednog od njih jer on nema fakultet i fizički je radnik, a ja sam pri kraju svog studija. Momak je iz jako fine porodice i živi u skladu sa islamskim propisima. Drugi je moj kolega sa fakulteta i mama misli da je on dobar za mene, jer će me uvijek moći razumjeti. Međutim on ne poštuje većinu islamskih propisa. Ja želim za sebe vjernika jer sam i sama tako odgojena. Molim vas da mi date savjet kako da i mama prihvati ovog momka koji živi u islamu.

Odgovor: Veoma je teško dati adekvatan savjet u situaciji kao sto je vaša. Ali je zato veoma lahko konstatovati da kada se radi o izboru između vjernika i onog kome je do vjere stalo kao do lanjskog snijega, da se prednost ima dati vjerniku. Žalosno je da vaši roditelji ne shvataju da jedini garant poštivanja vaših prava i razumijevanja jeste vjera, jer je ona najbolji parametar vrednovanja ljudskih djela. Sve drugo je relativno. Dok na izbor supruge utiču ona četiri, u hadisu spomenuta faktora,: tjelesna ljepota, materijalni uslovi (bogatstvo), porijeklo i vjera, dotle su u izboru muza, prema hadisu, presudni vjera i moral.

Koliko djevojaka gledaju na faktor vjere kao motiv koji ih treba navesti na udaju za određenog mladića? Koliko djevojaka prije udaje ispitaju prošlost mladića za kojeg se udaju? Da li im je bitno radi li se o moralnoj ili nemoralnoj osobi? Šta je ustvari udajni kriterij kod većine djevojaka u Bosni i Hercegovini? Zaslijepljenost izgledom, sarmom, bogatstvom ne dozvoljava djevojki da vidi stvarnu ličnost koja se, na nesreću mnogih djevojaka, pokaze tek nakon udaje.

Mladić bez vjere sklon izlascima sa djevojkama i zabavi, ne može biti dobar muž jer će to sutra u braku nastaviti raditi. Mladić sklon alkoholu ne može biti dobar muž pa ma koliko bio fin i pažljiv, jer unošenjem alkohola u kuću, on unosi najveće zlo. Zlo nikada ne može donijeti sreću. Mladić koji ne pada Allahu na sedždu, ne može biti dobar muž jer ne poštuje islamske upute o poštivanju ženinih prava. Kako će tek poštovati njena prava? Bogat mladić bez vjere će vam ponuditi sve u životu jer ima čim, ali vam ne može pružiti duševno zadovoljstvo jer ga ni sam nema. Bogatstvo je izazov koji današnje muževe, ukoliko nemaju unutrašnjeg čuvara, vodi u svijet kocke i žena. Ne vjerujem da postoji djevojka koja bi bila spremna na spoznaju da pored nje kao supruge, njezin muž ima i ljubavnicu sto je sasvim normalno u krugovima kojima su gornje spomenute stvari glavni kriteriji u odabiru muza.

Ako vam je Islam dao pravo da ne pristajete na udaju za onoga ko vam se ne sviđa, iskoristite to svoje pravo pa se udajte za onoga ko će vas učiniti sretnim. Ako ne znate same onda tražite pomoć svojih najbližih. U stara vremena izbor supruga i supruge često je bio prepušten roditeljima bračnih kandidata. Danas se on smatra prevaziđenim, zato sto mlade generacije imaju drugačija mjerila i ukuse od svojih očeva. U tim svojim mjerilima, standardima, kriterijima i ukusima oni griješe mnogo vise nego njihovi roditelji. Treba imati na umu da brak nije lična stvar pojedinca, već on duboko zadire u porodične odnose. Zbog toga je nužno posebno pri izboru muza tražiti pomoć roditelja..

Pristanak roditelja je propisan zbog sljedećeg:

– zaštita djevojke koja zbog svog mladalačkog zanosa i neiskustva može posrnuti i zauvijek postati nesretnom,

– staratelj ili roditelj ima veću mogućnost uvida u stanje zaručnika. Kada bi se djevojki samoj prepustilo da traži izabranika, mogućnost da pogriješi u izboru je veoma izvjesna,

– uvjetovanjem saglasnosti staratelja izbjegava se svaka mogućnost tajnosti braka. Islam poziva u obznanjivanje braka i zbog toga je propisao dozvolu staratelja, svjedoke, svadbu i veselje.

– vezivanje djevojke za određenog čovjeka ne tiče se samo djevojke već i njene uze i sire rodbine. Brak povezuje porodice. Zbog toga očevima i braći je stalo da porodica za koju se veće bude na visokom nivou morala i čestitosti. Sretan brak kćerke je ponos čitavoj porodici, a nesretan je sramota i teret.

U slučaju da su roditelji nevjernici ili ne dozvoljavaju da se djevojka uda za vjernika zbog njegove vjere, a tjeraju je da se uda za nevjernika, dozvoljeno je joj se udati i bez saglasnosti roditelja.

Na pitanje odgovorio mr. Senaid Zaimović!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta