Brak i islamska porodica

Zamke facebooka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Muslimanka, 17, traži prijatnog selefiju radi udaje”

Da i strogi vjernici muslimani flertaju putem Interneta te da i selefije tako tragaju za svojim mladama – u to se uvjerio njemački list “Die Welt“. U članku pod naslovom “Muslimanka, 17, traži prijatnog selefiju radi udaje“, njemački list Die Welt opisuje kako su njegovi novinari istražili stranice na Internetu, na kojima se okupljaju radikalni mladi muslimani i muslimanke, koji traže suprugu ili supruga. Novinari Die Welta su se tako prijavili na Facebooku s profilom pod lažnim imenom Yasmin D. – izmišljeni profil Yasmin D. prikazali pokrivenu (pod nikabom, n. op.)- tako da se ne može bilo što prepoznati:…

“Kao Yasmin D., koja je rođena u Beirutu, ali trenutačno živi u Njemačkoj i otac joj je Nijemac, krećemo se po mutnim internetskim stranicama, koje propagiraju džihad protiv nevjernika. Pri surfanju po profilima naših novih prijatelja nailazimo na zapaljene izraelske i američke zastave. Ti mladići poziraju s kalašnjikovima i s zamotanima licima kao da su odlučni odmah krenuti u rat. Brzo nam postaje jasno da ti mladi hvalisavci žele prije svega jednu stvar: oženiti se, i to što je prije moguće.

Pristupamo jednoj stranici na Facebooku pod nazivom ‘Islamski brak u Njemačkoj‘ i postavljamo opis, u kojem navodimo da je Yasmin D. stroga vjernica muslimanka, koja rado kuha, pjeva i koja želi hrabrog lava za muža, s kojim želi imati puno djece. Poput naših ‘sestara’ se prikazujemo samo pokrivene. Nakon manje od 24 sata se u mrežu hvataju prve ‘džihadske ribice’. Naše statuse začinjamo s arapskim izrazima poput ‘inšallah’ i ‘mašallah’, kako bismo zadobili povjerenje naših radikalnih sugovornika.”

Selefijski žargon i arapske riječi

Die Welt u nastavku opisuje da se na stranici “Islamski brak u Njemačkoj“, sa svojih više od 3.000 članova, može naći različitih muškaraca i žena spremnih na udaju. Na primjer, radikalnog selefiju, koji planira odseliti u Siriju, zatim osjetljivog njemačkog konvertita, koji je upravo okončao svoj studij medicine, ili pak 40-godišnju migranticu, koja traži vjernog muža, navodi Die Welt, dodajući da na tim stranicama ljubav izgleda igra podređenu ulogu.

Žele što prije oženiti se

“U roku od deset dana smo chatali s dvanaest muškaraca. Bilo je veoma lako razgovarati s njima, jer su ti muškarci pričljivi, postavljaju puno pitanja i pokazuju interes za nas. Isprva nas je to činilo nervoznima, jer nismo mogli razumjeti selefijski žargon sa svim tim arapskim riječima i izrekama i bili smo nesigurni koliko daleko smijemo ići pri flertanju s jednim selefijom. Ali smo naučili da se tu očito češće treba koristiti ‘inšallah’ i da gramatika i pravopis nisu važni. Uočavamo da itekako smijemo pričati viceve i pisati smileyje, te da šerijat očito dopušta komplimente. Ali, primjećujemo i koliko nepovjerenja ti muslimani imaju prema njemačkim vlastima”, piše Die Welt.

List ujedno dodaje: “Kad se naš projekt približavao kraju, bili smo pomalo tužni. Gotovo da nam je žao muškaraca, kojima smo obećali ženidbu. Nekima od njih se javio naš ‘otac’ i pod prijetnjom poduzimanja pravnih koraka ih prisilio da prekinu kontakt. Drugi pak nikad neće znati zašto je naš profil odjednom nestao. Šteta – mnogi od njih su u biti bili fini momci.”

Deutsche Welle
___________________

Pogledajte dva donja video klipa: Na prvom video klipu se govori o tragicnoj sudbini jedne sestre koja je zapoceta kada je stupila u kontakt sa jednim “bratom” putem Facebooka, a na drugom daija Pierre Vogel govori o tome kakve je on licno imao probleme sa FB

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta