Tekstovi

Zašto mi dove nisu ispunjene?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mislim da ono što se dešava u ovim situacijama jeste da pomiješamo naša sredstva i naše ciljeve. Na primjer, kada dovimo Allahu da nam podari dobrog muža, da li je taj naš brak sredstvo ili cilj? Mislim da ga mnogi ljudi uzmu za svoj cilj, što objašnjava mnoga razočarenja koja ih često prati (ironično u oba slučaja: i kada to dobijemo, i kada ne dobijemo). Poput svega na ovom dunjaluku, brak je samo sredstvo – sredstvo da dođemo do Allaha. Pa, ako dovimo za to a ne dobijemo, možda je Allah za nas odabrao druge načine – možda nas teškoće, preko kojih se očistimo i preko sabura koji tada izgradimo, dovedu do cilja – do Allaha. Može biti, a samo Allah zna, ako bi nam podario muža kakvog smo htjeli, možda bi nas to učinilo nemarnim, pa ne bismo ostvarili svoj krajnji cilj.

Umjesto da stvari posmatramo na ovakav način, problem je što mi to gledamo baš suprotno. Dunjaluk (odličan posao, određeni tip partnera, djeca, karijera, itd.) je naš cilj, a Allah je naše sredstvo koje koristimo da to dobijemo. To sredstvo koristimo kroz upućivanje dove, kako bismo ostvarili svoj cilj (šta god to bilo za šta dovu upućujemo). I onda se razočaramo kada naše sredstvo (Allah) nije dalo rezultate.

Ali, Allah nije naše sredstvo. On je cilj. Krajnji cilj čak i same dove jeste da izgradi i ojača naš odnos sa Allahom. Kroz dovu mi se Njemu približavamo. Stoga mislim da je problem u našem fokusu. Zbog toga jako volim istiharu. Ona je prosto savršena jer se time potvrđuje da samo Allah zna najbolje, i onda tražiš od Njega da ti podari ono što je najbolje za tebe, i ukloni ono što nije. Fokus u dovi nije na ono što se njome traži. Fokus je na onome šta je najbolje za tebe na ovom i budućem svijetu.

Ovim ne govorim da ne treba da dovimo za stvari koje želimo. Naprotiv, Allah voli kada tražimo od Njega. Sve ovo znači da kada završimo s dovom, da uradimo ono što je do nas i oslonimo se na Allaha, i budemo zadovoljni s onim što je odabrao za nas. I da budemo svjesni da Allah odgovara na sve dove – ali ne uvijek na način na koji očekujemo. A to sve zato što je naše znanje ograničeno, a Njegovo nije. Zbog Njegovog sveobuhvatnog znanja, Allah nam šalje ono za šta zna da će biti bolje po nas u ostvarivanju konačnog cilja – Njegovog zadovoljstva.

Yasmin Mogahed
Prevod: Islamski portal N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta