Zdravlje

Zašto svako jutro trebate popiti čašu vode?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vjerojatno ste već mnogo puta čuli da je dobro povećati unos vode. Voda čini svaku tjelesnu stanicu i one bez nje ne mogu normalno funkcionirati. Voda je ključna za dobro zdravlje i visoku razinu energije.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica zašto svako jutro trebate popiti čašu vode.

Potiče eliminaciju toksina

Kada pijete vodu na prazan želudac, tada potičete eliminaciju toksina iz tijela. Voda ublažava upalu u probavnom sustavu i lubricira ga. Na taj način smanjuje rizik od nastanka probavnih smetnji, kao što su zatvor, plinovi i nadutost. Cijelu noć niste popili niti malo vode. To znači da je vaše tijelo u stanju blage dehidracije. Da biste hidratizirali tijelo, potrebno je ujutro, čim se probudite, popiti vodu. Ovo je najbolji način da započnete dan, naročito ako ujutro pijete kavu ili čaj.

Potiče mršavljenje

Istraživanja su pokazala da adekvatan unos vode može potaknuti mršavljenje i olakšati zadržavanje zdrave tjelesne težine. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svako jutro natašte popiju čašu vode imaju manji rizik od nastanka pretilosti.

Regulira funkcioniranje stanica

60 % tijela je sačinjeno od vode. Stanicama za pravilno funkcioniranje treba odgovarajuća količina vode. Odličan primjer toga su sportaši – za sportsku izdržljivost moraju unositi odgovarajuću količinu vode. Kako biste poboljšali funkcioniranje cjelokupnog organizma, svakako ujutro natašte počnite piti vodu.

Poboljšava kognitivne funkcije

Voda igra važnu ulogu u reguliranju rada mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje ne unose adekvatnu količinu vode, imaju slabiju koncentraciju, fokus i pamćenje. Da biste već od jutra imali visoku razinu koncentracije, svakako popijte čašu vode čim se probudite.

Potiče rad probave

Voda hidratizira i lubricira probavni sustav. Manjak vode povećava rizik od nastanka poremećaja u radu probavnog sustava i otežava apsorpciju hranjivih tvari. Voda je ključna za održavanje zdravlja i rada probavnog sustava.

Ako ste ustali umorni i bezvoljni, nemojte odmah posezati za kavom, već za čašom vode. Jedan od vodećih simptoma dehidracije je kroničan umor i bezvoljnost. Ako ujutro prvo popijete kavu, svoje tijelo ćete još više dehidrirati i razina energije će nakon nekog vremena biti još manja.

Istraživanja su pokazala da osobe koje svako jutro natašte piju vodu imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, različitih vrsta raka i pretilosti.

dnevnik.hr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta