Tekstovi

Zašto volim šejh Safeta?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Već dugo vremena želim napisati nešto o šejhu Safetu. Danas kada sam vidio sliku na kojoj se proklinje ovaj veliki insan, i na kojoj se proglašava nevjernikom, shvatio sam da je sada vrijeme za to. Vallahi, dovoljno je pogledati sliku ovog insana i da čovjek shvati o kakvom se insanu radi. To lice nije lice lažljivca.

Ne poznajem danas u Bosni čovjeka poput njega, a koji pri sebi ima sljedeće osobine. Toliko znanje. Skromnost. Razboritost. Pronicljivost. Blagost. Dosljednost u slijeđenju sunneta. Umjerenost. Požrtvovanost. Stid. Strpljenje. Ljudskost. Respekt drugih. Ahlak. Bogobojaznost. Mudrost. Plemenitost. Predostrožnost. Ovo su samo neka od mnogih pozitivnih svojstava kojima se okitio ovaj Allahov rob, a većinu ovih svojstava lično sam vidio i doživio u kontaktu sa šejhom.

Doista je izvan svake pameti to što rade neki ljudi, proklinju i nevjernikom proglašavaju šejha Safeta. Da ne povjeruje insan da neko može toliko biti slijep pa da ne vidi vrijednosti ovog insana. Meni jedan od najdražih ljudi. Čast mi je što sam imao priliku družiti se sa njim i da učim od njega. To je ono što o njemu znam i za šta sam spreman svjedočiti na Sudnjem danu, a njegovu unutrašnjost i srce prepuštamo Allahu.

Molim Allaha da nam sačuva šejha i da ga učvrsti na putu istine. Amin.

Mr. Elvedin Pezić

___________________________

O šejhu Safetu

– Prvo predavanje održao još davne 1997. god. na tamu “slijeđenje prvih generacija”.

– Knjige koje je napisao: Vjerovjesnikov namaz od abdesta do zikra, džuma, vrijednost i odlike namaz u džematu, knjiga o postu, hadždž, propisi bajrama i akike, fetwe, snovi, vodič za muslimansku porodicu (osam tomova).

– Bio je voljen i cijenjen kod doktora i šejhova u Jordanu. Šejh Safet je učio kod Sejha Meshur Hasana jednog od najboljih učenika šejha Albanija, rahimehullah. Šejh se jednom prilokom sastao a šejhom Albanijem i kaže da mu je to draže od cijelog našeg dunjaluka.

– Diplomirao i magistrirao u Jordanu iz oblasti hadisa sa najvećom ocjenom deset. Jedna bosanska sekretarica u našoj ambasadi ,starija žena, jako učena u administraciji ambasade, kaže da bolja Diploma od Safetove nije prošla kroz nasu ambasadu,

– Još dok je bio na magistratu poznavao je napamet 3.500 hadisa. Za ovaj haber nemam dokaza osim što je to rekao jedan naš daija. Ja sam nešto računao pa sam došao do zaključka da je to moguće.

– Jedan od rijetkih sa ovih prostora koji je uspio za 6-7 god. da pređe cijelo jedno djelo iz komparativnog fikha – “Sahih fiqhu es-sunne” (250 dersova), također pola Umdetul-ahkama (200 predavanja) koja šejh komentariše već 14 godina. Prešao je djelo “Kitabu tewhid” u 80 mp3 predavanja. Predavanja iz rekaika je nemoguće prebrojati jer ih je na stotine.

– Alim koji je primjer u svome radu drugim daijama, doktorima, magistrima, hafizima, profesorima..

– Alim koji ti omili islamske učenjake, nauči te kako da se postaviš kada alim pogriješi, koje mišljenje da odabereš, nauči te koga da pitaš, nauči te kako da se postaviš prema razilaženju islamskih učenjaka,..

– Alim koga kad slušaš tako se saživiš sa predavanjem da imaš osjećaj da živiš a prvim najboljim generacijama.

– Alim kojeg godinama slušam i nisam čuo da je nekad nekog po imenu spomenuo na svojim predavanjima, niti je koga uvrijedio, nego ako bi se radilo o nekoj grešci ukazao na grešku sa edebom i etikom a ne bi udarao na čast dotičnog.

– Profesori iz islamske zajednice koji su pohvalili njegov rad: dr. Esmir Halilović, dr. Zuhdija Adilović, dr. Šefik Kurdić, hfz. Sulejman Čajlaković, hfz. Bugari, hfz. Ammar Bašić,..

– Alim koji je oživio sunnet a umrtvio razne novotarije na ovim prostorima.

– Alim koji te kroz svoja predavanja nauči edebu, etici, moralu, kulturi, mudrosti,..

– Alim kojem svi hrle da ga poslušaju, ma kojeg mezheba (pravne škole) bili.

– Alim koji primjer poniznosti i skromnosti. Zna dođi na predavanje drugih daija, sjedne i sluša sa običnom masom. Ako drži ders i tu ima neki drugi učeni, kaže: “Bilo je preči od mene da drže ders.”

– Alim čija djela prate riječi.

PS. Pričao mi je jedan daija (neću ga imenovat) da ga je čovjek zaustavio na hadždžu i zamolio da dođe on (dotični daija) i šejh Safet Kuduzović u jedan grad koji se nalazi na Kosovu u kojem žive bošnjaci da im drže predavanje.

Toliko ljudi vole i cijene šejha Safeta Kuduzovića pa čak i na Kosovu!

“Ko nije zahvlan ljudima, takav nije zahvalna ni Allahu.” (Ebu Davud, Tirmizi)

Amir J. Duraković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta