Zašto volimo Allaha dž.š.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sva zahvala pripada samo Allahu, neka je slavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, njegovu čestitu porodicu, sve njegove drugove Ashabe i sve dobre vjernike do Dana konačnog suda!

Cijenjeni brate i cijenjena sestro, Allah vam se smilovao i olakšao vašim koracima da koračaju samo ka dobru, samo onome Što Allah voli.

Definišući svoj cilj, definisat ćemo svoje ponašanje i djelovanje, da bi što brže i što lakše mogli stići do željenog cilja i odredišta.

Možda postavljate sebi pitanje: koji je to cilj vjernika i koje je to odredište kojem streme srca vjernika?

Odgovor na to je veoma jednostavan, cilj je Allahovo zadovoljstvo, a odredište je vječni dom vjernika, Džennet!

Skloniti srce pod okrilje Allahovog zadovoljstva, a zatim uživati Džennetske blagodati, treba da uvijek bude prisutno u srcu vjernika.

Znam, uskladiti praksu sa Allahovim zadovoljstvom nije lagano postići. Međutim, postoji nešto što vjerniku mnogo olakšava da to postigne, a to je: Ljubav prema Milostivom Stvoritelju.

Zato vjernici, Allah vam se smilovao, odvojite dio svog dragocijenog vremena, pročitajte pažljivo razloge, zašto volimo Allaha, našeg Plemenitog Gospodara?!

O vjernici… Ljubav prema Allahu je jedan od najosnovnijih temelja ove naše prelijepe vjere. Poredeći uticaj ljubavi prema Allahu, straha od Njega i nade u Njegovu milost na Iman vjernika, islamska ulema navodi primjer ptice koja se vinula ka nebu, šireći svoja krila, koja se uputila svome odredištu. Kažu, njeno desno krilo je strah od Allaha, lijevo krilo je nada u Allahovu milost, a njena glava je ljubav prema Allahu. Dakle, bez ovih komponenti, naš Iman se ne može vinuti ka Allahovom zadovoljstvu.

Zaista pronicljivo poređenje, gubitkom glave, nastupa momentalna smrt, a gubitkom krila, ptica biva izložena opasnostima koje vrebaju da je sustignu. Vidite na koji stepen stavljaju ljubav, iznad straha i nade.

Sad ćemo malo okrenuti pitanje iz naslova teksta, A KAKO MOŽE VJERNIK DA NE VOLI ALLAHA!?

Kad Njemu pripadaju Najljepša imena i Najuzvišenija svojstva… On je Bogati, Plemeniti Veličanstveni, Lijepi…Sveti od nedostataka čist, Koji potvrđuje obećanje i pruža utočište, Koji sve Prati i Pazi, Snažni, Milostivi, Samilosni…

Poznavaoc vidljivog i nevidljivog Svijeta, On je Uzvišen iznad svih stvorenja, Vlasnik Veličanstvenog Arša, do Njega ne dopiru pogledi,a On sve vidi i sve zna, On je Allah!

Volimo ga, zato što nam je poslao najbolju Knjigu, koja je derogirala prijašnje knjige i upotpunila propise…

Volimo Ga, zato što nam je poslao najodabranijeg poslanika Muhammeda ﷺ i učinio ga je pečatom svih poslanika i vjerovjesnika…

Volimo ga, zato što nam je propisao zakone, pune milosti i pravednosti…On nam je propisao najbolji zakon. U njemu nam je detaljno opisao kako da ga obožavamo, nije nas ostavio bez upute, da ne znamo razlučiti između dobra i zla. Čisti šerijat, nepravednik pred njim nadu gubi, a obespravljeni jedino u njemu nadu vidi.

Volimo Ga zato što nas je odlikovao nad ostalim Ummetima, nazvao nas je najboljim Ummetom koji se ikada pojavio na Dunjaluku, Allahu ekber, ova riječ “najbolji Ummet”, izaziva neopisiv osjećaj ponosa, ali ujedno i odgovornosti, jer biti najbolji, znači biti predvodnik u dobru!

Volimo Ga, zato što nam je ostavio vrata svoje Milosti širom otvorena, oprašta sve grijehe, dovoljno je samo da se pokajemo i udaljimo od grijeha. Voli pokajanje svojih robova, ostavio im je vremena dok im duša ne dođe do grla, ili dok sunce ne svane sa zapada, Allah voli da prašta, On je Najmilostiviji…

Volimo Ga, jer i pored toga što oprašta grijehe, prelazi preko naših loših postupaka, On ih skarije od drugih ljudi, to ostaje samo između roba i Gospodara, slavljen neka je Uzvišeni Allah!

Ibn-Omer, r.a., navodi da je Allahov Poslanik , rekao:

“Allah će na Sudnjem danu Sebi približiti roba vjernika i prekriti ga Svojim ogrtačem, sakriti ga od ljudi, i upitati: ‘Jesi li uradio to i to?’ A on će odgovoriti: ‘Jesam, Gospodaru.’ Tako će ga pitati, a on odgovarati i potvrđivati sve grijehe, sve dok ne pomisli da će upropašćen biti. Uzvišeni Allah će tada reći: ‘Ja sam ti ih na dunjaluku sakrio od ljudi, a danas ti ih opraštam.’ … A što se tiče nevjernika, oni će biti prozvani pred svim ljudima riječima: ‘Ovi su izmišljali laži o Gospodaru svome, neka Allahovo prokletstvo stigne mnogobošce.’” (Buharija i Muslim)

O vjernici… Volimo Allaha, jer nas je obasuo blagodatima sa neba i iz zemlje, uživamo u raznovrsnim plodovima, pijemo čistu vodu, da krenemo nabrajati blagodati, ne bi ih mogli izbrojati, Allah uzvišeni Kaže:

“Ako vi budete brojili Allahove blagodati, nećete ih nabrojiti, – Allah, uistinu, prašta i samilostan je! “ (AnNahl,18)

On nas je Stvorio iz ničeg, ništa nismo znali kad smo se rodili, pa nas je poučio svemu, osposobio nas da privređujemo i učimo, kaže Uzvišeni Allah:

“Allah vas iz trbuha majki vaših izvodi, vi ništa ne znate, i daje vam sluh i vid i razum da biste bili zahvalni.” (AnNahl,78)

Volimo ga, jer nam je potčinio sve na Dunjaluku. Uzgajamo masivne životinje koje nam se ne opiru, poslušne su i daju nam čisti napitak, prijatnog ukusa, a opet od kojeg pravimo druga ukusna jela, kaže Uzvišeni Allah:

“On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio…” (El Bekara. Br.29)

Opskrbljuje nas dovoljno i pravedno, npr, nekim svojim robovima da bogatstvo, jer bi ga siromaštvo upropastilo, a nekima uskraćuje veliki imetak, jer bi ga bogatstvo upropastilo, sve je to dragi brate i cijenjena sestro odredba našeg Gospodara, praćena Njegovim htijenjem i neprikosnovenom mudrošću.

I pored svih naših, svakodnevnih propusta, On Uzvišeni opet nas pazi i štiti, odgađa kaznu, dopušta nam da se popravimo

Zato, o vjernici, Allah vam se smilovao, vi brinite da uvijek vaša ljubav prema Allahu bude velika, da uvijek budete u okrilju Njegovog zadovoljstva, jer znajte dobro, da vam je tu, najsigurnije utočište.

“Pa, neka je hvaljen Allah, Gospodar nebesa i Gospodar Zemlje, Gospodar svih svjetova!

Njemu ponos i dika na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri!” (El-Džasije,36-37)

Prof. Armin H. Jahić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta