Odgovori

Želim da se pokrijem ali je moja porodica protiv toga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Esselamu alejkum, imam 17 godina i voljela bih da se pokrijem, to mi je želja već nekoliko godina. Međutim, veliki dio moje porodice nije vjerski “nastrojen” u velikoj mjeri. Zanima me, kako da uvjerim svoje roditelje da je ovo moja ispravna odluka, da prihvate moju želju, jer mi njihov pristanak jako puno znači. Selam.

ODGOVOR:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Allah je obavezao vjernice da se pokrivaju onako kako i kada je to propisano. Suprotno tome je veliki grijeh koji biva povodom mnogim drugim grijesima koji dolaze ”u paketu” sa otkrivanjem. Zato, moraš znati da nije obavezna niti potrebna saglasnost niti zadovoljstvo roditelja niti bilo koga drugog nakon naredbe Uzvišenog. S druge strane, uredu je i ispravno je da ti puno znači njihova saglasnost i podrška ako do toga dođe.

Prema tome, na tebi je da se, Allaha radi, što prije pokriješ pa onda vremenom izboriš za svoju poziciju i opravdaš odluku u porodici i društvu. Obavijesti roditelje o namjeri pokrivanja, Allahu stalno dovi da te pomogne, pokrij se i obavijesti one oko sebe da si odlučila i uradila te da se ne planiraš vraćati nazad i ustraj uz Allahovu pomoć.

Zaista šejtan ljude plaši prije dobrog djela pogotovo ako se radi o nečemu velikom poput pokrivanja muslimanke, nakon toga podstiče neke od ljudi da se protive i pokušaju mu pomoći u odvraćanju sa Pravog puta, potom odustane ako insan ustraje.

Dovi Allahu da ti pomogne, radi Njega se pokrij i na Njega osloni, dovi puno da ti učini roditelje pomagačima na tom putu i da tebe učini ustrajnom, kreni i vidjet ćeš nakon nekog perioda da će sve izaći na dobro.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta