Akida

Zloslutnja i pesimizam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

To su stvari na koje je Islam upozorio i od kojih je naredio udaljavanje s obzirom na njihov utjecaj na čistotu imana i na čistotu vjerovanja u Allahovu jednoću.

Definicija zloslutnje:
Zloslutnja je kada čovjek naslućuje zlo koje prezire zbog toga što je nešto vidio ili čuo, kao što je naslućivanje zla kada se čuje glas vrane ili kada se vidi sova.

Oblici zloslutnje i pesimizma:
Među narodom su se namnožili brojni oblici zloslutnje. Neki od njih su:
– naslućivanje zla kada se vidi gavran, vrana, sova, crna mačka i nesreća;
– naslućivanje zla od određenog mjeseca ili od određenog dana;
– naslućivanje zla od određenog broja i
– naslućivanje zla kada igra oko.

Islamski stav po pitanju zloslutnje
Zloslutnju islam je zabranio, jer ona ima utjecaja na slabljenje uvjerenja i dovodi do nepovjerenja u Allahovu odredbu i određenje. Vjerovjesnik, alejhiselam, smatra ga jednom vrstom širka.

Ibn Mesud, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, alejhiselam, rekao: “Zloslutnja (tijere) je širk, zloslutnja je širk, zloslutnja je širk.”

Abdullah ibn Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov poslanik, alejhiselam, rekao: “Onaj koga zloslutnja (tijere) odvrati od njegove potrebe, počinio je širk.”

Zloslutnja se smatra širkom, jer oni koji od nekih stvari naslućuju zlo, vjeruju da te stvari pribavljaju korist i otklanjaju štetu. Tako su oni pripisali Allahu sudruga u tome, a to proturječi onome što je obaveza muslimanu da vjeruje, tj. da je jedino u Allahovoj ruci i dobro i zlo. Kaže Uzvišeni:

“Ako ti Allah dade kakvu nevolju, niko je osim njega ne može otkloniti, a ako ti zaželi dobro, pa – niko ne može blagodat Njegovu spriječiti.” (Junus, 107.)

Zloslutnja, pored toga što protivriječi obožavanju Allaha posredstvom pouzdanja i oslanjanja na Njega, Slavljen i Uzvišen neka je On, otvara insanu vrata straha i vezuje ga za nekog drugog mimo Allaha.

Liječenje zloslutnje i pesimizma

Zloslutnja se ponekad pojavi u ljudskom srcu, pa ga spopadne briga i uznemirenost zbog iznošenja zloslutnji drugih pred njim. Ta uznemirenost prodre u srce zbog šejtanskih došaptavanja i to oslabi pouzdanje u Allaha.

U sljedećem hadisu vidjet ćemo kako Vjerovjesnik, alejhiselam, liječi ovaj problem.

Abdullah ibn Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, alejhiselam, rekao: “Onaj koga zloslutnja odvrati od njegove potrebe, počinio je širk.”

Prisutni su upitali: “Allahov poslaniče, a šta je iskup za to?” Allahov poslanik, alejhiselam im odgovara: “Da kažeš, ‘Allahu, svako
dobro je od Tebe, sve ptice su Tvoje, i nema boga osim Tebe.'”

Teško da postoji i jedno srce bez brige nastale zbog zloslutnje. Međutim, moguće je otkloniti tu brigu pouzdanjem u Allaha. Ibn Mesud, radijallahu anhu, je rekao: “Nema nikog od nas a da nije… (da mu zloslutnja nekada ne dođe). Međutim, Allah to otklanja pouzdanjem u Njega.”

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta