Tekstovi

10 navika koje mogu biti korisne osobama koje su prešle na Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon što osoba prihvati Islam kao religiju počne shvatati da je zapravo Islam mnogo više od religije – to je način življenja. Obožavanje Allaha nije rezervisano samo za posebne dane ili ceremonije, to je dio našeg življenja i umiranja, našeg odmora i rada. Ukratko, Islam je nešto što nastojimo živjeti svim svojim mislima, djelima i ponašanjem. Nastojanje da činimo što više dobrih djela pomoći će nam u obožavanju Allaha dž.š., a u nastavku ćete pronaći nekoliko stavki od kojih možete početi. Ovo su zapravo navike koje bi trebale postati dio nas baš kao što je disanje sastavni dio našeg življenja.

1. Pokušaj svaki dan odvojiti vrijeme za čitanje prevoda Kur’ana.

 2. Obrati posebnu pažnju na to da naučiš kako klanjati. Pokušaj da popraviš svoj namaz sve dok ne budeš osjećao da je on potpuno ispravan. Ponekad ovo zahtijeva mnogo više vremena nego što očekujemo, ali nemoj se demoralisati.

3. Pokušaj da naučiš nekoliko zikrova koji će ti pomoći u sjećanju na Allaha dž.š.. To riječi koje možeš govoriti u bilo koje doba dana ili noći. Ukoliko osjećaš da ne znaš mnogo o namazu i načinu njegovog obavljanja, ali želiš više vremena provesti u ostvarivanju konkecije s Allahom, ove riječi možeš iskoristiti upravo za to. Nauči da kažeš: Subhanallah – Allah je čist od svakog nedostatka, Elhamdulillah – hvala Allahu, Allahu Ekber – Allah je najveći. Uzvišeni Allah kaže: “Sjećajte se vi mene, i Ja ću se vas sjećati.

4. Udjeljuj sadaku. Pokušaj svaki dan da udijeliš nešto sadake. Barem danas imamo mnoštvo prilika kada je ovo dobro djelo u pitanju. Nažalost, mnogo je bolesne djece za koju se skuplja novac, mnogo je siromašnih i gladnih kojima se nastoji pomoći, pa koji je naš izgovor kada je u pitanju davanje sadake? Također, voljeni Poslanik a.s, je rekao: “Ljubaznost je dobro djelo.”

5. Izbjegavaj uzaludno trošenje slobodnog vremena. Vrijeme provedeno uz video igrice ili na društvenim mrežama može biti iskorišteno na mnogobrojne korisne načine. Jednom kada shvatiš da svaki trenutak može biti iskorišten za veličanje Allaha i za rad kojim ćeš steći Njegovu milost i zadovoljstvo, shvatiš da je zapravo besmisleno provoditi toliko vremena na nešto od čega nemaš nikakve koristi, niti dunjaluške niti ahiretske.

 6. Socijalizuj se. Pokušaj izbjeći prelazak u ekstremizam. Možda će ti biti primamljivo da postiš svaki dan ili da pročitaš Kur’an u jednom danu, ali Poslanik Muhammed a.s. nas upozorava na ekstreman pristup Islamu. Treba situaciju sagledati sa realne strane, do jučer možda nisi znao ni šta je Islam, a danas već želiš sve od njega. Nemoj misliti da je to loše, ali može biti prevelik zalogaj za osobu koja se tek upušta u ljepote Islama i kasnije izazvati samo kontraefekat. Uči, čitaj i druži se.

7. Islam posvećuje pažnju našem fizičkom i psihičkom zdravlju. Pokušaj razviti zdrave navike koje će ti olakšati i ispunjavanje islamskih dužnosti. Dovoljna količina sna preko noći olakšava ti rano ustajanje i obavljanje sabah namaza. Konzumiranje zdravije hrane povećava tvoju energiju nasuprot ljenosti, a sve to ti olakšava obožavanje Allaha bez poteškoća.

 8. Pokušaj razviti nova prijateljstva u muslimanskim zajednicama. Provođenje vremena sa ljudima koji obožavaju Allaha može ti donijeti mnogo zabave i koristi. Najbolji prijatelji su oni s kojima možeš razgovarati sa Allahom. Dobar prijatelj će te uvijek podsjećati na tvoje vjerske dužnosti i obaveze, poput obavljanja namaza na vrijeme ili značaj pomaganja drugima.

9. Pokušaj što više istraživati i čitati o životu Muhammeda a.s.. Postoje mnoge knjige na našem, ali i stranim jezicima, koje ti mogu na divan način prikazati način življenja voljenog Poslanika, a.s.. Mi kao muslimani trebamo voljeti Muhammeda a.s., a kako ćemo ga voljeti ukoliko ga ne poznajemo?

10. Uči i trudi se da tvoje ponašanje bude na temeljima morala i manira onih koji su boravili uz Poslanik a.s.. Allaha od nas očekuje da se ponašamo najbolje što možemo, a kada pogriješimo tražimo oprost i trudimo se da budemo bolji. Naša religija je lahka. Malim koracima kreni ka vječnom uspjehu. Polahko, ali sigurno, razvijaj navike koje će ti olakšati život na dunjaluku, ali i na ahiretu.

Izvor: https://aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta