Tekstovi

Važnost oslonca na Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Što znači tevekkul?

 Tevekkul (Tawakkul) je oslonac i potpuno povjerenje u Allaha. Za sve stvari, Uzvišeni Allah je dovoljan i znajući to mi se trebamo osloniti samo na Njega. Musliman bi trebao biti svjestan ovisnosti o Allahu Subhanehu ve te’ala jer se ništa na ovom svijetu ne događa bez Njegove volje ili Njegovog znanja. Ovo je osnovni princip islama i ako stvari vidite na taj način, shvatit ćete da samo stalnom komunikacijom s Allahom kroz dovu, možete postići bilo kakav uspjeh na ovom svijetu ili na ahiretu.

Oni koji stalno sumnjaju,  kažu “kakva je svrha učiniti bilo što ako je sve određeno?”. Možda smatraju život beskorisnim i bez svrhe, a tevekkul koriste kao izgovor. Npr., to je poput učenika koji si šapuće “tevekkul” i ulazi u učionicu na ispit, a da nije učio niti se pripremio. Na taj način kad dobije lošu ocjenu ili padne ispit, on ne preuzima osobnu odgovornost za rezultat. Reći će da je tako Allah odredio. – Ovo nije tevekkul.

Ono što tevekkul zapravo jest može se objasniti u hadisu gdje Poslanik savjetuje ashabu vezivanje deve za stup: Prenosi se od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, da je neki čovjek rekao: „Allahov Poslaniče! Hoću li svezati devu i osloniti se na Allaha, ili ću je pustiti i osloniti se na Allaha?“, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: „Sveži je i osloni se na Allaha.“ (Tirmizi)

Prvo treba da date sve od sebe, potrudite se, poduzmete sve potrebne mjere i tek tada prihvatite ishod. Kada možete sebi reći da ste učinili najbolje što ste mogli i što je do vas, a onda sve prepuštate Allahu. Garantiram da ćete kada spoznate istinski oslonac na Uzvišenog Allaha, osjetiti rasterećenje i osjećaj mira. Ako vam je nešto suđeno, to je sjajno, a ako nije – Uzvišeni Allah ima nešto bolje za vas.

Ne koristi nam ništa ako se žalimo ili dovodimo u pitanje Allahovu odredbu. Duši godi oslobađanje od tereta i iskreno pouzdanje u Allaha, tako da smo svjesni da On neupitno zna šta je najbolje za nas. Kad bismo svi uvijek dobili što smo htjeli bez ikakvog suočavanja s nedaćama, brzo bismo postali slabi. Zato u suri Bekare, u drugom ajetu, Uzvišeni Allah kaže: Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih...“

Allah nam je u životu dao izazove i iskušenja da nas iskuša kako ćemo postupati. On zna koliko smo otporni i snažni i ne smijemo prestati vjerovati u to. Trebamo Mu potpuno vjerovati.

Važnost tevekkula

 Oni koji imaju potpuno povjerenje u Allaha na putu su uspjeha i pobjede. Iskreni oslonac i povjerenje u Allaha (i ne posustajanje u tom) odvest će osobu u rasterećenje, smiraj, sreću. Kad je povjerenje iskreno i čisto, vjernik ne pati mnogo jer zna da Allah daje ono najbolje po njega. Što se više budemo sjećali Allaha i pokušavali Mu ugoditi slijedeći ono što je naredio, bit će nama bolje i lijepše, na oba svijeta. Kada se dogodi nešto što smo planirali i htjeli, recimo elhamdulillah, a kada se dogodi nešto što nismo planirali, recimo elhamdulillah dva puta jer je to Allah planirao i sigurno je baš u tome hajr po nas.

Izvor: www.myislam.org

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta