Odgovori

Posjeta mezarja poslije bajram-namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Kada se Bajram klanja, ide li se prvo na groblje kod svojih umrlih ili se prvo ide kuci sa zivima, a poslje umrlima? Molim vas za odgovor.

Jos jedno slicno pitanje:

Kod nas je tradicija da poslje obavljenog bajram namaza idemo masovno, čitavo naselje muške osobe i djece na Mezar (Groblje) i prouči se tamo par sura iz Kur’ana i suru Ya’sin.Interesuje me da li to ima osnovu u Sunnetu,ako ima onda elhamdulillah. Ali ako to nema kako postupiti? Es-selam alejkum i Allah vas nagradio.

Odgovor: Ve alejkumus-Selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Nije legitimno učiti bilo šta iz Kur’ana na mezarju, bilo da se radi o bajramu ili mimo bajrama. Svi hadisi ili predaje od ashaba koje govore o učenju Kur’ana na kaburu su ništavne. To nije bila praksa prvih generacija koje su najbolje razumjele i praktikovale islam.

Allah se smilovao imamu Maliku koji je rekao: “Šta onda (tj. u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih ashaba) nije bila vjera, to neće biti vjera sve do Sudnjeg dana.” Kur’an je objavljen zivima, ne mrtvima. U Kur’anu se nalaze propisi vezani za vjerovanje, obredoslovlja, medjusobne odnose itd. Mrtvi nije u stanju praktikovati nista od toga. Ne samo to, vec on uopste ne cuje nase ucenje Kur’ana, pa kakva onda korist od takvog postupka?

Musliman je duzan na najljepsi nacin objasniti da je ucenje Kur’ana na mezarju novotarija koju nije ispravno praktikovati, jer obavljanje tog ibadeta ovisi o vjerski validnom argumentu. Nije ispravno na svakom bajramu posjecivati mezarja. To se moze ciniti u bilo koje vrijeme i ne treba preferirati jedno nad drugim vremenima smatrajuci ga boljim za posjetu kaburova.

Treba narodu na lijep nacin pojasniti da i u samoj suri Jasin se nalazi ajet: »Da opomene (ovaj Kur’an) onoga koji je ziv i da se obistini Allahovo obecanje nad nevjernicima» Moramo svojim licnim primjerom polahko cistit islam od svih natruha, prvenstveno lijepim savjetom i izucavanjem islama, jer onog trena kada nas obicni narod prihvati za ispravne luconose rijeci istine, lahko ce prihvatit promjene koje su nametnute bez validnog dokaza. Jer je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Onaj ko uvede u ovu nasu stvar (tj.islam), nesto sto nije sastavni njegov dio, to mu se odbija» A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta