Odgovori

Allahov Arš

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Da li je Ars Allahov materijalne prirode ili je on smjernica Bozijeg upravljanja Dunjalukom(ako je poznato)? Da li je on prvo sto je Allah stvorio i da li mu je potreban jer ga je stvorio nakon sto ga nije bilo. Hvala!
Es-selamu alejkum i da vas Allah nagradi!

Odgovor

Sto se tice ovog pitanja,ispravne generacije nisu se
mnogo opterecavale time. Jedna od poznatijih izreka o
kakvoci Allahovog uspinjanja na Ars je slijedeca: »Uspinjanje je poznato,nacin njegov nepoznat, iman (vjerovanje) u njega je vadzib(obavezno),a pitanje o njegovom nacinu je novotarija u vjeri. Od Allaha je objava,a na Poslaniku je da to dostavi ljudima,a na nama je da to potvrdimo i da se Allahu predamo»

Allah nam je dao malo znanja i mi na osnovu njega nismo u stanju da dokucimo nesto apstraktno sto nas razum nece moci razumjeti a time ni prihvatiti. Zato smo duzni da shvatimo to kao mudrost i milost spram nas od Naseg Stvoritelja sto nam ne trazi da razumijemo ono sto nije u nasem domenu.

Sto se tice dijela pitanja sta je Ars, kazemo kao sto knjige ispravnih prethodnika to potvrdjuju da je to
Allahov Prijesto, a ne neka smijernica. Moj savjet svakom ko ima ova pitanja da se bazira na onome sto ce biti pitan i odgovoran i da to ucini na najbolji moguci nacin, a ono sto nas Allah nece ni pitat netreba time da se opterecujemo. A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta