Poučne priče i tekstovi

Bošnjaci – narod koji je mnogo škrt po ovom pitanju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rodio se jednom jedan dječak i jedan čovjek je rekao da će od danas svakim danom slati 240 eura. Sljedeći dan dođe taj čovjek i dadne ovom dječaku 240 eura. Sljedeći dan dođe on opet i dadne mu 240 eura. Također, sljedeći dan dođe taj čovjek opet i dadne mu 240 eura. I ovaj čovjek radi to danima, sedmicama, godinama, radi to svake godine, 360 dana daje ovom dječaku 240 eura.

Kada je taj mladić dostigao 12-13 godina, dođe mu taj čovjek i kaže mu: “Vidi dječače, davao sam ti svaki dan 240 eura, ali želim 10 eura nazad.” Slijedeći dan dođe ovaj čovjek i dadne 240 eura ovome dječaku i reče mu: “Daj mi 10 eura nazad.” Ali ovaj dječak reče: “Ne!” Slijedeći dan čovjek opet dođe tom dječaku, dadne mu 240 eura i kaže: “Daj mi 10 eura nazad.” I ovaj dječak kaže opet: “Ne!” Svaki dan čovjek je dolazio. 360 dana u godini, i davao ovom dječaku 240 eura, a tražio 10 eura nazad i većinom ovaj dječak je govorio: “Ne!”. Jednom u godini davao bi mu nešto, jednom u mjesecu možda, nekad bi mu davao, ali većinom ne bi mu davao 10 eura nazad. I tako je dobijao svaki dan 240 eura.

Kada bismo se pitali kakva je ovo vrsta dječaka, rekli bismo svi da je on egoističan, ponašanje mu je neprihvatljivo, pretjerano, sebičan. Darovano mu je 240 eura, a ne može da vrati 10 eura nazad. Sebičan, škrt, tako bismo to rekli. Vjerujem da ne bi niko mogao ovakvo ponašanje tolerisati. Svako bi rekao da to ne može tako, čovjek mu daje 12 godina 240 eura kao poklon, a ovaj ne može nakon 12 godina vratiti 10 eura nazad, a imao bi još uvijek 230 eura. Svako bi tako rekao, svi bismo bili protiv, niko to ne bi tolerisao.

Ali stvarnost je takva da, subhanallah, 90% muslimana su kao ovaj dječak. 90% muslimana ima ovakvo ponašanje kao ovaj dječak. Zašto? Zato što Allah, subhanehu ve te’ala, od rođenja nam daje 24 sata dnevno. To znači, mi koristimo 24 sata od Allaha. Mi koristimo 24 sata srce koje nam je Allah dao. Allah dopušta da nam srce kuca, naša pluća rade, naša krv cirkuliše i to sve od našeg samog rođenja. Sve od našeg rođenja Allah nam je dao 24 sata života. I onda kada dođemo u pubertet sa 12, 13, 14 godina, Allah nam daje i dalje naš život, možeš 24 sata dnevno živjeti, ali od 24 sata htio bi On (Allah) jedan sat za namaz, čak i manje od toga. Ali musliman tada kaže: “Ne!”. Mi koristimo 24 sata, tako mnogo muslimana koristi 24 sata ovog života kojeg mu je Allah darovao, ali oni nisu spremni jedan sat otplatiti.

Godinama, kada čovjek 30 ili 40 godina ima i nije nikada namaz obavljao, 40 godina dugo koristio ovaj život 24 sata i bio tako škrt da nije mogao odvojiti jedan sat za Allaha. Allah, subhanehu ve te’ala, nam je namaz istaknuo, to je jedna obaveza i bit ćemo svi za namaz pitani. Musliman koji dođe na Sudnji Dan i njegov namaz ne bude potpun, onda ni ostala djela koje je učinio, neće biti potpuna. Čovjek nemože pobjediti ako mu namaz nije potpun…

YT kanal: MuslimTv Bosna
Pripremio Admir C.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta