Džennet

Oni neće ući u Džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Postoje mnogobrojni vjerodostojni hadisi u kojima je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaprijetio zabranom ulaska u Džennet počiniteljima nekih grijeha, iako takvi ljudi u osnovi nisu nevjernici. U nastavku donosimo nekoliko hadisa u kojima su spomenuti veliki grijesi koji su prepreka za ulazak u Džennet.

Prenosi se od Huzejfe, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”U Džennet neće ući onaj ko prenosi tuđe riječi.” (Muslim)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi hadis u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”U Džennet neće ući onaj od čijeg zla i zlobe nije siguran njegov komšija.” (Muslim)

Prenosi se od Abdullaha ibn Mes’uda, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”U Džennet neće ući onaj u čijem srcu bude i trun oholosti.” (Muslim)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”U Džennet neće ući onaj ko je bio osoran i grub.” (Ebu Davud)

Prenosi se od Džubejra ibn Mut’ima da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”U Džennet neće ući onaj ko kida rodbinske veze.” (Muttefekun alejhi)

Ono što je zajedničko svim ovim grijesima jeste da su to grijesi i prijestupi koji se odnose na prava drugih ljudi. Dakle, osim što su to grijesi sâmi po sebi, to su također i postupci kojima se čini šteta drugim ljudima, jer šteta spomenutih grijeha nije ograničena samo na počinitelja tih grijeha. I zbog toga što islam pridaje posebnu pažnju ljudskim pravima i što ih je učinio svetim i nepovrjedivim, spomenuta djela se smatraju velikim i upropaštavajućim grijesima jer se tim djelima krše prava drugih ljudi.

Nažalost, mnogi muslimani danas podcjenjuju stvari koje je spomenuo Allahov Poslanik, s.a.v.s., u citiranim hadisima i ne pridaju im važnost koju zaslužuju. Jer, bez obzira da li doslovno shvatali i tumačili gornje hadise ili ih tumačili u smislu da to ne znači da počinioci tih grijeha, iako su u osnovi bili muslimani, neće nikako ući u Džennet, već da neće ući u Džennet odmah nakon polaganja računa na Sudnjem danu i da će, da bi se očistili od grijeha, morati izvjesno vrijeme boraviti u Džehennemu, Poslanikova, s.a.v.s., prijetnja je sama po sebi zastrašujuća, jer, teško onome ko se bude morao čistiti džehennemskom vatrom od grijeha.

Allaha molimo da nas sačuva od upropaštavajućih grijeha kao što su: oholost, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, kidanje rodbinskih veza i uznemiravanje komšija, da nas zabrani džehennemskoj vatri i koliko je treptaj oka i da nas obraduje Svojim oprostom i džennetskom nagradom. Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta