Džennet

Tvoj prvi dan u Džennetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ulaziš i vidiš rijeke, dvorce od zlata, drvorede u baščama, šatore od dragulja i odjeću od svile i kadife. Srećeš drage osobe koje nisi vidio od kako si ih u kabur spustio! Tu su, prilaze ti i selam nazivaju. Hairli dijete je pronašlo svoje roditelje i od njih se ne razdvaja! Roditelji dolaze do djeteta koje im je umrlo u ranoj mladosti i grle ga. Brat je pronašao brata koga je mnogo poželio! Bolesnik je došao potpuno zdrav, slijepac razgleda i divi se, čovjek koji je na dunjaluku imao mnogo briga u Džennetu se probudio bez ijedne brige, starac je došao u liku mladića a starica u liku mlade ljepotice!

Na vratima tvoga dvorca stoji melek i traži dopuštenje da uđe. Vidiš ga i čuješ kako ti selam naziva. Dolaziš na obalu Kevsera, a Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, ti u zlatnom peharu zahvata vode i njome te poji. Piješ a nakon toga više nikada ne ožedniš.  Potom žurno krećeš u pravcu iz koga do tebe dolazi jedan divan glas. To tamo Davud, alejiselam, uči Allahove ajete. Odnekud se pojaviše mladići iz kanala, pa mladići iz Pećine, pa vjernik iz porodice Faraonove, i mnogi drugi!

Začu se poziv kakav nikada ranije niste čuli. To Stvoritelj doziva: „O stanovnici Dženneta!” Odgovoriše u glas: „Odazivamo ti se, Gospodaru!”
A On, subhanehu ve te’ala, pita: “Treba li vam još nešto, da vam dam!” Odgovarate: “A šta mi to još možemo poželjeti?! Zar naša lica nisi učinio svijetlim!? Zar nas nisi uveo u Džennet?! Zar nas nisi spasio od Vatre?!” Tada Allah, dž.š., skida zavjesu između Sebe i vas i vi gledate u Njegovo uzvišeno Lice! Zamislite taj trenutak. On vas ponovo doziva, i kaže vam: „Danas na vas spuštam Svoje zadovoljstvo i od sada se na vas nikada neću rasrditi!”

Kakvo li će biti tvoje prvo jutro u Džennetu i tvoja prva noć!? Tamo nema zaduženja. To vrijeme je prošlo. Prošao je i Sudnji dan. Odvojeni su nevjernici, dvoličnjaci i pokvarenjaci i nekuda odvedeni. Više nema ratova, patnji, smutnji, briga, bolesti, problema, starosti, tjeskobe, lijekova niti inhalatora… Ima samo vječni Džennet. Tvoj Džennet. Jedino zaduženje koje u nejmu imaš je da uživaš.

Pripremajte se za te trenutke. Spremajte ruho za hurije. A ja molim Milostivog da nas uvede u Džennet!

Salih M Hausić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta