Odgovori

Muslimanka bez hidžaba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Kakav je stav Islama prema muslimanki koja izvrsava sve druge islamske obaveze, osim sto ne nosi mahramu (hidzab) tj. hoda van kuce otkrivene kose? Da li se ovo racuna kao veliki grijeh u Islamu?

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Sto se tice muslimanke, ona ce biti Insa-Allah nagradjena za svoj namaz, post, sadaku itd. Ali, ona u isto vrijeme cini jedan od najvecih grijeha zbog koga je prokleta kod Allah dz.s. Zena koja nije serijatski pokrivena nece osjetiti dzennetski miris kako se navodi u brojnim predajama. (Tebi savjetujem da pored procitane literature poslusas komplet koji sadrzi 4 kasete, pod naslovom “Hidzab” od mr. Safeta Kuduzovica koga je obradio Aio-Linz.)

Na tebi je da se strpis i da dovis Allahu da ti omili i olaksa nosnju hidzaba, da ga prihvatis kao i druge dijelove svoje nosnje jer ti si sestro biser,ali samo do onog trena dok si ogrnuta skoljkom koja te stiti od zlih pogleda i napasnika dzinskih i sejtanskih.

Cini Allahu iskrenu dovu da popravi tvoje i stanje ostalih muslimanki sirom svijeta. Klanjaj istiharu a potom se osloni na Allaha i ucini ono sto je po tvome misljenju najispravnije. Zena je duzna pokoriti se naredbi za hidzab, jer joj to Allah i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredjuju.

Ako je musliman ozenjen takvom zenom, ima puno pravo pustiti svoju suprugu, jer je teska gresnica, ali savjetujem da to ne cinite sve dok na neki nacin ne izgubite nadu da boljeg rijesenja nema. A Allah najbolje zna! Allah pomogao meni i vama. Amin!
Es-Selamu alejkum!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta