Odgovori

Da li ići u disco

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Assalamu alykum wa rahmatullaahi wa barakatuh.

Elhamdu illahi rabbil-l-alemin, ve-salatu ve-selamu ala sejjidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ezdme in. Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova i salavat i selam na posljednjeg Allahova Poslanika Muhammeda s.a.v.s..

Braco i sestre u islamu, podsjecam sebe i vas na cvrsto vjerovanje u: Allaha dž.š., meleke, kitabe, poslanike, Sudnji dan i Kada i Kader, te na: Kelime-i-šehadet, namaz, post, zekat i hadž. As salamu alykum wa rahmatullaahi wa barakatuh.

Imam 15 godina i pripadam dzematu Svendborg, sto se nalazi u Danskoj. Ja bio zelio postaviti dva pitanja, inshAllah:

1: Kao omladinac u Islamu je li haramm ici u disko? Ja sam, elhamduililah, usao tako jako u vjeru, da mene nista ne moze odvuci od pravog puta. Ali, ja sam mislio na ovo za grad. Ja ne pijem, elhamdulilah, ne radim harame i tako. Mogu li onda u grad, s drustvom tj. ici u disko, ali ako ne radis haram?

2: Moze li hafiz Kur’ana pjevati zabavne pjesme? To je za mene jedno interisantno pitanje? Ja mislim, da ako imas titulu kao hafiz, da i onda moras se ponasati kao jedan hafiz. Na to mislim, da bi trebao samo uciti Kur´an. Ako si vec kreno ti putem, elhamduililah, onda i trebas nastaviti tako.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam brate,

1: Nije mi jasno kako neko poput tebe moze tvrdit da je usao u vjeru cvrsto, ali ipak zeli da dadne oduska svojim strastima i porivima. Zar opijenost nekim pjevacem ili muzikom nije dovoljno stetna i pogubna za tvoj iman i vjerovanje? Zar muzici zelis da dadnes prednost nad ucenjem kur’ana? Zar nam Allah nije zabranio da obaramo pogled? Zar ce te disko podstaci da cinis dobra djela a odvracat od losih?

To je samo sejtansko dosaptavanje, kojim zeli da te zavede i odvede sa pravoga puta. Razmisli dobro,jer moze melek smrti da ti dusu uzme bas u tome disku pa ces u tako razvratnom drustvu I biti prozivljen na Sudnjem danu. Nemoj smatrat da tvoj iman nece opasti i da ce uvijek biti cvrst. On se dere poput stare odjece. Zato je potrebno da odaberes dobro i pobozno drustvo koje ce te bodrit na cinjenje dobrih djela. Razmisli o ovome prije nego bude kasno!!! Haram je da se posjecuju mjesta koja su sejtanska zborna mjesta. A Allah najbolje zna!

2: U potpunosti si u pravu po pitanju hafiza. Onaj kome je Allah subhaneh olaksao da nauci kur’an na pamet, uistinu nema potrebe za nicim pored toga. Mogu se povremeno slusati i ilahije bez muzike koje su korisnog i poucnog sadrzaja!

Na pitanja odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta