Odgovori

Širenje islama rap-muzikom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu Aleykum Wr Wb

Zanima me ako mozete mi objasniti neke stvari oko muzike i pisanja textova, jer sam se ranije bavio pisanjem rap-muzike kao tinejdzer i to je trajalo dugo vremena. Iscitavajuci Qur’an i tefsir Qur’ana od Ibn Kesira,da bi bih bolje svatio i razumio Qur’anske ajete, nasao sam naravno da je haram.U suri As-Su’ara “Pjesnici” od 224 – 226 ajeta se nalaze ajeti koji opisuju stav pesnika i to je tacno, jer Allah s.w.t. sve najbolje zna, jer vecina rapera pisu ono sto nije istina ili cak mijesaju istinu sa nesitonom.

Procitavse ove qur’anske ajete prestao sam se baviti pisanju textova tj. rapovanjem i posvetio se nauci i visem izcuvanju vjere Islama. Ali sto me malo zbunjuje je, da sam kasnie izcitavajuci istoriju ashaba Allahovog Poslanika s.a.w.s. naisao na par mesta kako su cak i neki od ashaba r.a. pisali poeziju tj.sastvalji pesme a jedni od njih su bili Ijad r.a. kao i Ka’ka ibn Amr r.a.

Zasto ako u Qur’anu i hadisima Resulla s.a.w.s. stoji da je zabranjeno pisanje textova, zasto su onda ashabi pisali textove i dali je dozvoljeno onda tako raditi i na taj nacin pokusati “siriti” da’wu kao sto su to uradili rap grupa Soldiers Of Allah koji su snimili rap pesme o Islamu i istoriji Islama, podsticuci na jihad itd.. Da li je to izpravno?

I dali je dozvoljeno onda (posto su ashabi pisali textove ono sto se stvarno desilo)-pisati rap textove o Islamu i onome sto se stvarno desilo u zivotu i tako na taj nacin pokusati omladinu koja je zabludjela i otisla na suprotnu stranu, Allahovom Voljom i Pomoci uputiti na Pravi Put i pokusati uraditi nesto slicno kao sto su to uradili grupa Soldiers Of Allah, ako je to izpravno naravno? Da vas Allah nagradi svakim dobrim na ovom i na onom svijetu.
Es-Selamu Aleykum We Rahmetullahi

Odgovor:

Ve alejkumusSelam we rahmetullah we berekaruhu,

Ono sto si mogao naci u literaturi, vezano za ovu tematiku, odnosi se na arapsko pjesnistvo. To je u ono vrijeme bila posebna disciplina i vjestina kojom su se dicila mnoga plemena. I ona se razlikuje u mnogome od danasnjih pjesama koje svojim sadrzajem pozivaju na nemoral i sve ono sto je negativno kao oslonac na nekog poput flase kahvane, pored Allaha subhaneh.

Arapi su pjesnistvom opisivali dogadjaje koji su se desili u proslosti i hvalisali su pojedine grupacije ili heroje u narodu podizuci na taj nacin borbeni moral kod vojske.

Ako imas dara i znanja da putem pisanih tekstova koji su tacnog sadrzaja priblizis nekome islam i njegova sadrzaj nema smetnje, ali pod uslovom da nista nije izmisljeno ili da se nesto na istinu dodaje ili oduzima. A da dodas muziku uz taj tekst to nikako nije dozvoljeno (jer muzicki instrumenti su zabranjeni u Islamu). Ako zelis studiju na tu temu, ja cu poslati test administratoru pa ti ga preuzmi od njih.

Molim Allaha subhaneh da ti olaksa da spoznas rijeci istine I iste primjenis u praksi.Amin! I tebe neka Uzviseni Stvoritelj nagradi najboljom nagradom na oba svijeta.Amin!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta