Odgovori

Višeženstvo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Moj muz je izrazijo zelju i pitao me za dopustenje da bi se jos jednom ozenijo,ja sam mu to dozvolila ali jako teskim srcem,jer se bojim da cu biti grjesna kod Allaha ako mu to zabranim. Ali ja trazim od njega da ne zivimo u istoj drzavi jer se bojim da moj iman nije toliko jak da bi izdrzala sve to u najljepsem redu,a on to ne zeli. Sta da radim? Hoculi bit grjesna ako mu ne dozvolim drugu zenu?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice visezenstva, Allah ga je dozvolio i nema pravo zena da uskracuje to pravo svome suprugu. Osim da se muz pri sklapanju braka sam odrekne tog prava i pristane da za zenina zivota ne zeni drugu.U osnovi muz nije duzan da pita zenu po tom pitanju. Kako ce zene odgovorit na Sudnjem danu koje su bile protivne tom popisu? Zar ne razmisljaju da su na takav nacin direktni ucesnici i uzrocnici da se nemoral siri u drustvu?

A sto se tice tvoga imana, cinjenjem dobrih djela on ce se povecat i priblizit ces se Allahu njima i moli Ga da ti olaksa i da te ucvrsti na Putu Istine. Allah najbolje zna ali bolje ti je da se pomiris s tim propisom, nego da cujes nakon vremena da se muz ozenio bez tvoga znanja.

Ne razumijem kako mozes bit mirnija i srecnija ako biste bili razdvojeni u dvije drzave? Zar nije lakse i bolje da to vrijeme i novac koji bi trosio na prevoz trosi na svoju porodicu i da to vrijeme budete skupa? Razmisli dobro prije nego ucinis neki nepromisljen korak!
A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta