Odgovori

Ženino prezime poslije udaje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatruhu!

Zelijo bih postaviti jedno pitanje i to sledece: dali supruga treba da uzima prezime od muza i da li se djeci daje prezime od oca, ili zenska djeca treba da nose prezime od majke. Ako mi mozete to potvrditi sa nekim hadisom. Allah vas nagradijo!
Eselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

(NAPOMENA: Bilo je jos pitanja sa istom tematikom)

Odgovor:

We alejkumu Selam we rahmetullahi we berekatuh!

Od stvari koje su muslimani naslijedili od nevjernika je da žena prilikom vjenčanja uzme muževo prezime. To u islamu nije dozvoljeno jer se time na jedan način mijenja porijeklo i pripadnost određenoj familiji po kojima se ljudi raspoznaju: “Zovite ih po očevima njihovim” (el-Ahzab 4)

Poslanik alejhis-selam je prije poslanstva prisvojio sina Zejda pa su ga zvali Zejd ibn Muhammed što je kasnije promijenjeno. Poslanik alejhis-selam je rekao: “Ko bude prizivao porijeklo plemenu koje nije njegovo, neka sebi pripremi mjesto u vatri.” (Buharija i Muslim)

U islamu ni u kom slucaju potomstvo bilo da je musko ili zensko ne uzima majcino vec ocevo prezime. Dokaz je ajet koji smo vec spomenuli: “I zovite ih po ocevima njihovim”

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta