Odgovori

Kako se liječi sihr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Kako se lijeci sihir, da li je to vezivanje crvenog konca i cvorova, mozete li mi objasniti malo o tome. Hvala!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Naglasavam da postoje dvije vrste lijecenja: ne dozvoljeno i dozvoljeno lijecenje. Pod ne dozvoljenim lijecenjem podrazumjevamo koristenje zapisa, raznoraznih talismana (zecija sapa, drvo tisovine i sl). Poslanik s.a.w.s. kaze: “Ko ode gataru ili vracu, porekao je ono što je objavljeno Muhammedu.”( Prenose ga cetvorica autora Sunena i El-Bezzar sa dobrim lancem prenosilaca. Takoder ga prenosi i Muslim s dodatkom “i ne prima mu se namaz cetrdeset dana)U “Sunenu” se kaze: “Ko zaveze cvor i puhne u njega, napravio je sihr.”

Pod dozvoljenim lijecenjem podrazumjeva se lijecenje ucenjem Kur’anskih ajeta, kao i poslanickih dova. Postoji vise nacina pregleda bolesnika. Bez obzira da li se radi o bratu ili sestri potrebno je da ima neko prisutan ko im je u rodu a kod sestara potreban je ukoliko je udata suprug a ukoliko nije jedan od roditelja ili brat, sestra ali uz saglasnost roditelja.
Podrazumijeva se da bolesnik mora biti propisno obucen tj. ako je sestra u pitanju: mahrama, duga suknja i rukavi a sve mora biti neprozirno i siroko da ne ocrtava konturu tijela.

Onaj ko je bolestan dolazi kod lijecnika i prvo porazgovara sa njim o svom problemu, pri cemu ce mu lijecnik postaviti nekoliko pitanja, kao na primjer:
Sta sanja, ima li bolove u stomaku, ima li glavobolju, da li je trazio pomoc od lijecnika medicine i sl?

Nakon obavljenog razgovora bolesnik i svi koji prisustvuju lijecenju moraju da abdeste a nacini lijecenja koji se koriste su:

Prvi nacin – bolesnik stoji u pravcu kible:

Onaj ko je bolestan ustane, okrene se prema kibli, opusti se i zazmiri a lijecnik pocinje da uci Kur’an na uho bolesnika. Bolesnik ne treba da ponavlja ista od onoga sto lijecnik uci. U toku ucenja bolesnik moze da osjeti da mu trnu dijelovi tijela, strujanje kroz tijelo, bolove u nekim dijelovima tijela, otezano disanje i da ga nesto obara da padne naprijed ili nazad. Bolesnik ne treba da se suprotstavlja u tom stanju. Ukoliko dolazi do gubljenja ravnoteze lijecnik ili neko ko pomaze lijecniku ce uhvatiti bolesnog i spustiti ga u lezeci polozaj. Lijecnik i dalje uci kur’an a u odredjenim trenutcima govori na maternjom jeziku ( na bosanskom) prevod kur’anskih ajeta i opominje dzina da se pokaje i da napusti tijelo oboljelog.

Dzin moze da napusti tijelo i nakon jednog tretmana a isto tako moze se desiti da je potrebno vise puta da se uci pa da napusti tijelo a isto tako kao i kod svake bolesti u savremenoj medicini, da nema lijeka nego samo da se olaksa oboljelom, ali da nikada neci biti u potpunosti zdrav.

Ukoliko dzin zeli da napusti tijelo, ovisno od lijecnika, on ga pusta da izadje ili na usta ili mu otvori prolaz sterilnom iglom na nekom od prstiju a najcesce se koristi kaziprst lijeve ili desne ruke da dzin izade.

Ukoliko je dzin iskren i iskreno se kaje, on sa svojim izlaskom nosi bolesti koje je prouzrokovao bolesnom a to se manifestuje u vidu spricanja krvi i do 1m u daljinu od prsta na kojem je otvoren prolaz.
Nakon tretmana kod lijecnika, on daje terapiju, bez obzira da li je gotovo ili ne, koje bolesnik mora da se pridrzaje. Kako ce terapija izgledati ovisi o lijecniku i o vrsti bolesti.

Drugi nacin – dizanje ruku

Kod ovog nacina lijecenja bolesnik sjedi, ispruzi noge, a ruke ispruzi na koljena i zatvori oci. Tada lijecnik stane ispred njega ili sa strane i na uho bolesnika uci kur’an. Ruke pokazuju odredjene znakove. To moze biti u jednom momentu i da odmah prestane, pa se nece pojaviti dok se ne ponovi cijelo ucenje.Bolesnik mora bit miran i opusten i dobro slusati ucenje Kur’ana. Ne smije opirati pokret ruku ili prstiju.

Treci nacin – pregled posmatranjem

Ovaj nacin pregleda je veoma efikasan, uz napomenu da su neki rekli da ovaj nacin moze se primjeniti samo kod muskaraca, jer su neki zlouoptrijebili ovu metodu, vidjevsi priliku u njoj da gledaju zenama u oci.
Sejh Refik Tahhan, je dao objasnjenje ove metode i rekao je:”Tajna ovog pregleda lezi u bogobojaznosti onoga ko lijeci, a zatim u nuru (svjetlosti) koja zraci iz njegovih ociju, te u Poslanikovim rijecima:
‘Vjernik je ogledalo vjerniku.’

U ovom slucaju lijecnik je ogledalo bolesniku. Ako bolesnik gleda u lijecnika dok uci odredena Kur’anska ajeta, dzin ce gledati i u ocima lijecnika vidjeti sebe i svoju pokvarenost, a to ce se odraziti na bolesnika pa ce osjetiti da je vidjeo majmuna, crno lice sa rogovima, glavu zmije, glavu psa ili neko sasvim drugo nestvarno lice, moze osjetiti vrtoglavicu, toplotu ili hladnocu u tijelu, bol u nekom dijelu tijela i sl. Bolesnik moze i da padne u nesvijest a odnda se lijecenje nastavlja ucenjem rukje. Ovo su najcesci nacini a Allah najbolje zna koliko ih jos ima.

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta