Odgovori

Nemir zbog prijateljice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum

Zelim da vas pitam u vezi mog problema i potreban mi je savjet kako to rijesiti? Imam prijateljicu s kojom sam se upoznala prije 9god.. Prije 4 god. mi smo prekinule kontakt odnosno ona zbog mog muza. Razlog je sto je on rekao njenom bratu da je njen otac koji je pomagao mome muzu od djetinjstva (jer je bio jetim), da ce nju udati za njega jedan put rekao kroz salu.

Njen brat je rekao njenom muzu i od tada je nastao prekid izmedzu nas.Nakon 4 god. ja i ona se vidimo i pozvala me da dodjem i kad sam otisla ona mi je pocela da govori sljedece: da je moj muz u nju gledao pogledom koji je cinio nervoznom tako da kada je sa nama bila u autu i dok je tocio gorivo da je se tako isto desilo i jednom dok je bila u sobi kod moje jetrve da je zovnuo i htio da prica sa njom i jos kada bi bio u blizini da bi extra bio fin.

Ona kaze da ja nisam znala sta se desava iza mojih ledza i da kako nosim nikab ne obracam paznju na sta je
oko mene i ona je priznala da je u to vrijeme stavila nikab kako bi izbjegavala mog muza. U ovom svemu ja sam se potresla i oko mene se sve okrenulo i jos je navela nekih detalja ali se ne mogu sjetiti i kaze ako je on sretan u braku ne bih trebao govoriti to njenom bratu sto je rekao.

Sve u svemu htjela je da mi prikaze da moj muz prema njoj je imao nesto. Sada sam u situaciji da li da to kazem njemu i bojim se da ne nastupe veci problemijer mi imamo cetvoro djece, ali tesko mi je to nositi na dusi i zivjeti pored njega ne znajuci koliko u tome ima istine? U to vrijeme i ja i ona smo imale po dvoje djece. Potreban mi je savjet jer nemam mira u dusi. Jako sam je voljela ali sada ne znam sta da pomislim o njoj,jer smatram da je ubacila kao otrov u moj brak.
Dzezakallahu hajr.

odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ono sto je bitno ovde istaci jeste to da nijedan ibadet nije dozvoljeno ciniti radi hatora ljudi,u ovome slucaju pokriti se ili staviti nikab radi nekog od stvorenja.Ispada da su oni preci i da je njihova naredba ili preporuka jaca i efikasnija u praksi od Allahove naredbe, sto je potpuno pogresno.

Sto se tice provjeravanja vijesti, one imaju osnovu u serijatu i najbolje je da po tom i svim ostalim pitanjima otvoreno sa suprugom razgovaras. Ukoliko nije istina to sto si nacula, onda on nema razloga da te odbije za otvoreni dijalog. Ako ima nesto po srijedi, onda je fer da ti otvoreno ukaze mozda na neke eventualne propuste kod tebe same, koji mozda njemu smetaju i na takav nacin nastoji mozda da ti to indirektno dokaze.

U suprotnom on je cijelo vrijeme bio tu sa tobom a u stvari mastao je o nekom drugom ko bi bio idealan partner njegova zivota. Nastojte sjesti i otvoreno popricati o svemu, pa ako se mognete sporazumit i nastavit normalan suzivot veliki je hajr u tome.

U suprotnom bolje je da se izjasnite oboje sta zelite i na koji nacin bez obzira na djecu, jer zivot s mukom naporedo nije zivot, nego produzenje agonije koja nicemu ne vodi. Ne bih bilo lose da i tu svoju prijateljicu pozoves neka rekne pred svima sta je i kako se izdesavalo, jer istina moze biti samo jedna.
A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta