Odgovori

Poziv na rođendan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu ´alejkum!

Pozvana sam na rodjendan od dva blizanca koji insaAllah pune godinu dana. Poziva me njihov otac, jedan moj rodjak, cija zena klanja pet dnevnih namaza redovno, ali nije pokrivena. Rodjendan ce se slaviti u jednom Bosanskom Klubu. Dali je dozvoljeno mu´minki da tome prisustvuje i da djeci povodom rodjendana poklon dam. Dali je i mom sedmogodisnjem sinu dozvoljeno da prisustvuje tom rodjendanu?

Selam!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nema u nasoj vjeri nista a da nije detaljno pojasnjeno i definisano. Allah nam naredjuje da sve propise trazimo u Kur’anu i ispravnim hadisima. Ako neko obavlja redovno namaz, to nije dokaz da ima serijatsku potporu da organizuje svecanost koja je islamu strana. Hairnije bi bilo da savjetujes rodjakovu zenu na opasnost nepokrivanja i stetne posljedice istog, nego da se snaga i energija crpe na svecanosti kojima nas Stvoritelj nije zadovoljan.

Jer samim tim cinom kao da drugim rijecima zelimo reci da neuzubillah nas Poslanik alejhisSelam, nije dostavio i pojasnio poslanicu u potpunosti. Isti propis vazi i za cestitanje rodjendana ili godisnjice braka,jer ispravne generacije prije nas bolje su od nas poznavale serijatske propise i granice i nisu to praktikovale, tako da smo mi preci da ne uvodimo u nasu vjeru nesto sto nije njen sastavni dio.

Znajmo dobro da nesmijemo nevjernike oponasat u njihovim svetkovinama bez obzira kakvi nam ciljevi bili, a nasu djecu usmjerimo da se poduce propisima namaza i temeljima vjere islama kako bi sutra bili u stanju da se odupru svim vrstama poroka koji se iz dana u dan javljaju u novim oblicima.Ono sto vazi za tebe kao vjernicu,vazi i za tvoje dijete,ukoliko si majka koja svome evladu zeli uspjeh na oba svijeta. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta