Odgovori

Da li ostaviti tablete

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esalam Alejkum

Imam 30 punih godina, i od svoje 13 godine bolujem bolest koja se zove sistematski Lupus erythematodes. Moj zivot je i prije toga bio tezak, jer sam bez roditelja koji su radili i zivjeli u Svicarskoj, zivjela kod strine u kuci. O meni se je naj vise moja Nana starala, neka joj Dragi Allah Dzelesanhu sve dobro ucini. Nije me mogla sacuvati od situacije da me starije musko iskoristi jos kao djete od 7 godina.

Sa svojih 12 godina sam se iz svoje volje odlucila da idem sa roditeljima u Svicarsku, jer sam mislila da ce mi zivot uz njih biti bolji nego u Bosni kod strine. Nakon velike muke u skoli i previkavnja na zivot u Svicarskoj sa roditeljima i njihovoj zivotnoj situaciji sam se naglo razbolila.

Od svoje 13 pa do 16 godine sam vise vremena provela u bolnici nego u skoli ili kod kuce. U mom zivotu nije bilo cvrstog stabiliteta da me uputi na pravi put Islama. Uvjek su se desavale ili pomanje ili povece poteskoce, koje su me dovodile do toga da se ogrijesim.

Kao sto sam vec navela imam punih 30 godina i prije par dana sam, kroz slucajnost, upoznala jednog cvrstog muslimana. Pocela sam da razmisljam o svom proslom zivotu a posebno o grijesima za koje znam, od kako sam pocela da citam Kuran i idem na vasu stranicu.

Trenutno se osjecam toliko grijesna da razmisljam o tome da ostavim svoje tablete i da se prepustim bolesti do
smrti, jer se iz dana u dan sve vise bojim da nikad necu moci da kod Dragog Allaha oprost zasluzim. Pomislim da je bolje da umrem odma i u Dzehenem idem, nego da se i dalje grijesim . Za vas odgovor se unaprijed zahvaljujem. Sellam

Odgovor:

We alejkumu Selam,

Znaj dobro da je Allah subhaneh propisao svakome od nas sta ga ceka do Sudnjeg dana, 50000 godina prije nego je stvorio ovaj prolazni dunjaluk. Onaj ko bude predodredjen za Dzennet i uci ce u njega, onaj go bude predodredjen za Dzehennem radit ce djela koja ce ga strovaliti u istu. Nemoj da gubis nadu u Allahovu milost i ako si iskusana od strane Allaha subhaneh nekom bolescu, znaj da je mudrost u tome veca, i da je to sigurno dobro po nas.

Navodi se prica o jednom kralju, koji je imao savjetnika koji bi uvijek na neku vijest dodao komentar: “dobro je u onome sto je Allah odredio po nas”. Dosadi jednoga dana to kralju i zatvori savjetnika u tamnicu. Nakon nekog vremena, izasao je kralj s vojskom u bitku i bise svi porobljeni od jaceg i ljuceg neprijatelja. Ali to pleme koje ih je porobilo imalo je ubjedjenje da trebaju svoje zarobljenike zive spaliti kako bi svoja kriva bozanstva zadovoljili od gnjeva.

Ali je uslov bio da na tijelu zrtve ne smije da bude nikakve mahane. Posto su bacali jednog po jednog vojnika u vatru, kada je dosao rd na kralja,njega izdvojise jer je tokom bitke bio ranjen i pustise ga na slobodu. Vrativsi se u kraljevstvo razmisljao je o svome stanju i savjetnikovim rijecima, pa naredi da ga oslobode.

Kada je dosao do kralja, njemu se kralj krenu izvinjavat jer je nepromisljeno postupio,a on njemu opet rece: “dobro je u onome sto je Allaj po nas propisao.” Kralj zatrazi dam u pojasni te rijeci pa on kaza: “Vidi ovako, da sam ja izasao u bitku s tobom i da sam bio zarobljen, mene vise ne bih bilo, ali posto si me ostavio u tamnici izbjegao sam smrt a i ti si ostao ziv, jer je dobro u onome sto je Allah po nas propisao”. Nagradio ga je mnogim poklonima i dobio je priznatiji polozaj od onog koji je imao.

Smisao i pouka price jeste upravo u tome, da ako nam je pouzdan ljekar rekao da putem tih tableta ili odredjenog lijeka produzavamo zivot, onda imamo mogucnost da se pokajemo. Iskrena teoba (pokajanje) brise ono sto je bilo prije nje i insan anulira njome sve dotadasnje prestupe.

Ne gubi nadu u Allahovui milost i nastavi da se lijecis dozvoljenim sredstvima i lijekovima i trazi u dovi da ti olaksa stanje, jer On je taj koji sve cuje i sve zna. Teoba se prima dok dusa ne dospije u grlo, tako da sa svakim danom odlazi i dio nas, pa neodgadjajmo je, jer ne znamo kada ce melek smrti doci po nas. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta