Odgovori

Kako napraviti kosu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu ‘alejkum!

Mozete li mi objasniti kako izgleda pundza koja je spomenuta u hadisu Allahovog poslanika s.a.w.s., zbog koje su zene, koje se tako nose, grijesne a cini mi se cak i proklete. Mnoge nase sestre imaju obicaj kosu smotati i svezati je na potiljku i preko toga staviti hidzab. Na takav nacin se jasno primjeti “guta” ispod hidzaba ali je to na zadnjem djeli glave a ne na vrhu. Dali je to o cemu je govorio poslanik s.a.w.s. i jesu li te sestre grijesne ili je pundza o kojoj je govorio poslanik s.a.w.s. sasvim drugacija???
Allah te nagradio brate…AMIN

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Pundza koja je spomenuta u hadisu oznacava to da da kosa bude uvijena ili umotana u izgled devine grbe. To znaci da bude iznad nivoa tjemena na njegovom vrhu.Sto se tice „gute“ koja bi se nalazila na zadnjem dijelu glave nema smetnje u tome. Cak je i izgled repa dozvoljeno koristiti pod uslovom da kosa ne prelazi u izgled devine grbe. I vas nek Allah subhaneh pocasti uputom i slijedjenjem ispravnoga puta. Amin!
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta