Odgovori

Žena imam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum

Interesuje me da li je dozvoljeno zeni da zenama predvodi namaz i hoce li nocne namaze uciti naglas? Da vas Allah swta nagradi!

Esselamu alejkum

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Dozvoljeno je da zena predvodi namaz zenama u situaciji kada nema bojazni od prisustva muskaraca kao ni mogucnosti da dolazi do mijesanja sa istima ili da imaju mogucnost da cuju zenske glasove. Pod navedenim uslovima mozemo potvrdit da ako se ispune da je dozvoljeno zeni da nocne namaze sama ili u dzematu uci naglas.

Večina islamskih učenjaka smatra da žena ne može predvoditi muškarce u namazu, te da takav namaz nije validan. Međutim, veći spor se vodi da li žena može predvoditi žene u namazu. U hadiskim zbirkama nalazimo nekoliko predaja koje ukazuju da je imamet žena bio poznat prvim generacijama.

Kaže Rejta el-Hanifijje: ”Aiša nas je predvodila u namazu i stala je između nas.”Prenosi se da je Hudžejretu Bintu-Husajn rekla: ”Predvodila nas je Ummu-Seleme u namazu i stajala je između nas (u safu)”

Navodi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., naredio Ummu-Vereka da predvodi džemat (žena) u svojoj kući.
U komentaru citiranog hadisa imam Ebu-Tajjib Abadi kaže: ”Ovi hadisi ukazuju da žena koja predvodi džemat žena, staje u saff a ne ispred njih.”

Poznati hanbelijski pravnik Ibn-Kudame kaže: ”Kada žena predvodi džemat žena staje s njima u saf po konsenzusu učenjaka koji dozvoljavaju imemet žene.” Ikrime kaže da je Ibn-Abbas rekao: ”Ako žena predvodi džemat staće s njima u saf.”

U vezi ovih predaja i njihovog stepena vjerodostojnosti pogledati knjigu: “Odlike i propis namaza u džematu” str. 78-80, od Safeta Kuduzovića, a Allah najbolje zna.
I vas Allah nek obilato nagradi. Amin!
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta