Odgovori

Obrezivanje (sunećenje) žena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum

Jedan brat mi je rekao da je cuo predaju u kojoj neki covjek govori posalniku saws da je cuo da se zene obrezuju i da je posalnik saws na to presutio. Interesuje me da li stvarno postoji ovakva predaja i ko je prenosi? Znaci li to onda da je posalnik saws odobrio ovaj postupak (jer neko tako moze protumaciti predaju, ako vec postoji).
Da vas Allah swta nagradi za trud.
Esselamu alejkum

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

U sunnetu se navodi hadis koji ukazuje na legitimnost obrezivanja zene (Ebu-Davud, Taberani i dr.). Medutim, postoji spor izmedu hadiskih strucnjaka oko vjerodostojnosti ovih predaja.
Praksa prvih pokoljenja aludira da je obrezivanje zenske djece bilo poznato kod njih. Biljezi imam Buhari u svome djelu El-edebul-mufred (str. 333/1283) i Bejheki u Es-sunenu 10/378/21010 prenosi se da su djevojcice Aisinog brata bile obrezane i jos su osjecale bol od toga, pa su pitali Aisu r.a da im dovedu nekoga da ih zabavlja.

Ona je odgovorila potvrdno. Doveli su covjeka koji im je ushiceno pjevao uvrcuci pri tome svoju glavu. Kada je to vidjela Aisa, r.a, rekla je: “Uh, sejtan, istjerajte ga! – pa su ga istjerali. Ovu predaju vjerodostojnom smatra Ibn-Redzeb, a dobrom sejh Albani.

Medutim, ako se razborito pogleda u mudrost obrezivanja zenske djece (radi umanjenja lahko razbuktalih strasti usljed povisenih temperatura i posebnih klimatskih uvjeta), vidjecemo da obrezivanje zenske djece nije pozeljno u Evropi i svim kajevima svijeta koji imaju takvu ili hladniju klimu, a Allah najbolje zna. O ovom pitanju treba opsirnije pisati ili govoriti. Smatram da internet stranica nije dovoljna za opsirnije pojasnjenje ovoga pitanja.

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta