Odgovori

Problemi zbog imamenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Bismillah

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu …

Elhamdulillah nekad predvodim ljude u dzematu i imam osjecaj da neki ljudi ne vole to sto sam ja kao imam njima, sta da radim na osnovu toga. I drugi slucaj je taj da nisam htio da predvodim namaz u trenerci i na to sam dobio komentare, npr. “zasto to ,u vezi cega , pa I to je dio nosnje, pa klanjao si u trenerci a nisi htio da budes imam ”

Da budem jasniji ja nisam htio da predvodim namaz u ovakvoj odjeci jer sam osjecao da odjeca nije prikladna, iako sam klanjao u njoj. Kakav odgovor dajete na to. Da vas Allah subhanehu we tea’la nagradi svakim dobrom.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Sto se tice dijela pitanja da muktedije (klanjaci) nisu zadovoljni tobom jer im ponekad imamis to trebas licno vidjeti razloge zbog kojih imaju takav stav. Ocuvati dzemat i jedinstvo muslimanskoga saffa je jedan od prioritetnih islamskih prinicipa na kojem trebamo svi da radimo i damo svoj max trud i zalaganje.

Ako je trenerka dovoljno siroka da ne ocrtava dijelove tijela i ako nema niko od tebe uceniji u Kur,anu onda ti je duznost da predvodis takav dzemat. Na lijep nacin im pojasni da se ne osjecas komforno ako bi stao pred Allaha u trenerci ili ako znas da nema imama, onda se obuci u takvim prilikama na prikladniji nacin.

Tvoj namaz je u osnovi ispravan samo treba narod navikavat da uvijek ima bolje od boljeg i treba saburat i na lijep nacin siriti islamsko znanje.Neka i tebe Allah obaspe svojom miloscu.Amin
A Allah upucuje na najispravnije rijesenje!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta