Odgovori

Promjena načina klanjanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Braco i sestre, eselamu alejkum!

Javljam se sa jednim pitanjem koje me dugo muci…
Naime, imam nijet da praktikujem malo vise sunneta, kao sto je klanjanje sa dizanjem ruku unutar namaza… Da li praktikovanje prakse Poslanika s.a.w.s. moze biti unosenje fitne, kako mi poneko kaze kad mu kazem da cu promijeniti nacim klanjanja???!!! Da vas Allah dz.s. nagradi! Molim vas da mi odgovorite…

Odgovor:

Ve alejkesSelam,

Podizanje ruku u namazu je potvrdjeni sunnet Poslanika a.s.Onaj ko ga bude obavljao imat ce za to nagradu, a ko ga bude izostavljao nece radi toga biti kaznjen.
Moras biti oprezan s tim promjenama pogotovo u sredinama i dzematima koji nisu navikli na takve vrste promjena. Ocuvanje dzemata i jednistva islamskoga saffa preci su od dizanja ruku u namazu.

Ukoliko se nadjes u dzematima koji to razumiju i ne budes etiketiran tim postupkom onda barem djelimicno upotpunjaji taj sunnet. Tamo gdje ce narod u namazu gledat u tebe i skripat zubima radi tvoga nacina klanjanja, radje nemoj nego se suzdrzi i dovi Allahu da promjeni shvatanje naseg naroda i da m olaksa da spoznaju istinski sunnet. Jer bojat se da mozes biti sebebom necije okupacije u namazu, pa iz tog razloga ti preporucujem oprez.
A Allah najbolje zna

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta