Odgovori

Stav islama prema oralnom seksu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Koje sve predigre u intimnom odnosu su dozvoljene. Da li ima zabrana po pitanju nekih predigara? Kakav je serijatski stav prema oralnom seksu u intimnom bracnom odnosu, jer ovakve neke igre mogu poboljsati odnos, pa me interesuje Serijatski stav. Da te Allah dz.h. nagradi sa Dzennetom.Amin. Selam

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice oralnog seksa nema kur’anskih ili hadiskih tekstova koji zabranjuju ovu radnju, kao sto recimo ima vjerodostojnih tekstova koji strogo zabranjuju da muskarac prilazi zeni u straznjicu, pa prema tome ostaje na supruznicima da izaberu sami da li ce koristiti ove stvari u svom bracnom zivotu. Treba napomenuti da treba respektovati odluku bracnog druga ako ne zeli ili osjeca odbojnost prema ovim radnjama.

Neke napomene u vezi bracnog odnosa

-Obaveza je da se cini redovno ukoliko nemate opravdanja (bolest itd.)
-Zapoceti sa “Bismillah” i autenticnom dovom.
-Prilazi joj sa ispravne strane samo. (Ne od zada).
-Zapocni predigrom koja nece omalovaziti partnera niti mu nanositi bilo kakav vid ponizenja, ukljucujuci i ljubavne rijeci.
-Nastaviti sve dok se ne udovolji njen prohtjev.
-Relaksiraj se i sali se sa njom poslije .
-Izbjagavaj odnos u njeno mjesecno vrijeme, jer je to haram.

-Ucini sta mozes da izbjegnes ostecavanje njenog stida i skromnosti, kao sto je svlacenje odjece zajedno,(ako je djevica) umjesto da trazis da se svlaci ona, dok ti u nju gledas.
-Izbjegavaj pozicije za vrijeme odnosa, koje mogu da joj stete, kao sto je, pritiskanje njenih grudi i blokiranje njenoga daha, posebno ako ste teski.

-Odaberi odgovarajuce vrijeme za odnos i budi obazriv ukoliko ona nekada bude bolesna ili izmorena.
Cuvanja privatnosti
-Izbjegavaj iznosenje privatnih informacija, kao sto su tajne bracne sobe, njene licne probleme i ostale privatne dogadjaje.

Potpomaganje u pokornosti Allahu

-Probudi je nocu u zadnjoj trecini noci, da klanja “Kijam ul lejl” (poseban namaz koji se klanja nocu sa dugim rukuom i sedzdom).
-Poduci je od onoga sto znas iz Kur’ana i Tefsira.
-Poduci je ‘Zikiru’ (uzvisivanje Allaha, na nacin kako je Poslanik a.s. cinio) u jutro i uvece.

BITNA NAPOMENA:

Jedan od najvećih ciljeva braka jeste očuvanje ženine čednosti i kreposti i obaranje pogleda od onoga što je Allah dž.š. zabranio. Međutim, ponekad se dešavaju propusti po tom pitanju sa muževe strane, pa ga vidiš kako provodi većinu svog vremena izvan kuće i ne vraća se do kasno naveče, obično iscrpljen od posla, umoran, pa jedva dočeka da legne u svoju postelju da spava i ne pitajući za svoju suprugu.

Ovo se stanje ponavlja tako da, praktički, žena ostaje sama u postelji. Muž ne uzima u obzir njeno stanje i ne posvećuje joj pažnju, a ponekad se odvaja od nje na dug vremenski period, ili čak u potpunosti.
Ovakvi i slični problemi veoma su rasprostranjeni i nalazimo da su bili prisutni još za vrijeme Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa traju sve do današnjeg vremena, na što upućuju i mnoge knjige prepune pitanja o napuštanju žene u postelji.
Neki od razloga za ovo su:
Zaokupljenost muža ibadetom, trgovinom i sl.

Prenosi se od Aiše r.a. da je rekla: “Kod mene je došla Huvejla bint Hakim, koja je bila udata za Osmana ibn Mez’una, pa je Allahov Poslanik, s.a.v.s., vidio kako izgleda neuredno, i rekao mi je: ’Aiša, što Huvejla izgleda onako loše?’ Pa sam rekla: ‘Allahov Poslaniče, to je žena čiji muž danju posti, a noću ibadeti. Ona je kao žena koja nema muža, pa se zato zapustila i zanemarila svoj izgled.”

Jednom prilikom je Selman El-Farisi došao kod Ebu Derda’a da ga posjeti, a Poslanik, s.a.v.s., ih je bio pobratimio, pa je vidio njegovu ženu, Ummu Derda’, u pohabanoj odjeći, neurednog izgleda, i rekao joj je:
“Šta je to sa tobom?” Rekla mu je: “Tvoj brat nema nikakve potrebe za dunjalukom, on noć provodi u ibadetu a dan u postu!”

Nakon toga je došao Ebu Derda’, zaželio mu dobrodošlicu i iznio hranu pred njega. Selman mu je rekao: “Jedi i ti!”Reče: “Ja postim.” “Zakleo sam se da ćeš prestati postiti!“, reče Selman, pa je jeo sa njim.
Odluči Selman da zanoći kod Ebu Derda’a, pa kada je došla noć, Ebu Derda’ htjede da klanja, a Selman ga spriječi i reče mu:“Tvoje tijelo ima pravo kod tebe, tvoj Gospodar ima pravo kod tebe, a i tvoja porodica ima pravo kod tebe. Posti i mrsi se, klanjaj, ali prilazi i svojoj supruzi, i daj svakome njegovo pravo.”
Kada je skoro svanulo, reče mu: “Ustani sada, pa klanjaj ako hoćeš!”

Zatim su ustali, abdestili i klanjali, a nakon toga su izašli na sabah namaz. Ebu Derda’ je došao Poslaniku s.a.v.s. i spomenuo mu je to, pa mu je rekao Vjerovjesnik, s.a.v.s: “Istinu je rekao Selman.”
OVAKO SU CINILE ISPRAVNE GENERACIJE PRIJE NAS,NA NAMA JE DA IH SLIJEDIMO U DOBRU I POKORNOSTI.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta